Belföld

2011.05.18. 11:32

Szigorít a kormány a büntetőjogon

Navracsics Tibor a preventív büntetőjogot tartja a leghatékonyabbnak, azonban úgy látja, ma Magyarország nincs abban az anyagi és kulturális helyzetben, hogy ennek révén meg lehessen akadályozni a bűncselekmények többségét, marad tehát a "megtorlás".

MTI

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a TV2 Tények este című műsorának keddi adásában - a tervek szerint 2013-ban életbe lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) általános irányairól szólva - azt mondta, a kormány szigorúbb és egységesebb szerkezetű Btk.-t szeretne.
   
A tárcavezető - mint közölte - azt tapasztalja, az emberek elégedetlenek a büntetőjog jelenlegi szigorával, márpedig annak szerinte tükröznie kell a társadalom felfogását.
   
A leghatékonyabb büntetőjog a preventív büntetőjog, amely megakadályozza már a bűncselekmény elkövetését is, de sajnos ma Magyarországon nem vagyunk abban az anyagi és kulturális helyzetben, hogy a prevenció révén a bűncselekmények többségét meg tudnánk akadályozni - fogalmazott Navracsics Tibor, hozzátéve: marad a másik megoldás, a megtorlás.
   
Megjegyezte, szeretné hinni, hogy ez csak ideiglenes szigorítás, és eljön az az idő, amikor a bűncselekmények számának csökkenése miatt lehet majd enyhíteni a szabályokon.
   
Navracsics Tibor már tavaly május 27-iki, minszterjelölti meghallgatásán, az alkotmányügyi bizottságban arról beszélt, hogy a büntető törvénykönyvet átfogóan felül kell vizsgálni alapvetően a szigorítás irányába. Megjegyezte, önmagában ugyan a szigorítás nem jelent megoldást, de ennek elmaradása sem fog változást előidézni, "vagyis a szigorítás egy jelzés kíván lenni a jövőben bűncselekményt elkövetni kívánóknak, hogy egy, a feladatát és a büntetőjogi monopóliumát szigorúan vevő állam lesz a magyar állam", amely megvédi a polgárait.
    
A Népszabadság Répássy Róbert államtitkár közlése alapján hétfőn számolt be arról, hogy az új Btk. a kábítószer-bűnözésnél csak az első esetben engedné meg az elterelést, a második vagy harmadik alkalomnál már büntetés kiszabását írná elő. A lap azt írta, változtatnának azon a szabályon is, amely szerint a drogdílerek, a kábítószer-kereskedők enyhébb büntetést kapnak, ha rendszeres drogfogyasztók.
   
Az új Btk.-ról szóló javaslat várhatóan az év végéig a kormány elé kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!