2011.03.26. 12:29
Menza: drágább a túrógombóc, mint a rántott hús
Tavalytól jelentősen emelkedett a mezőgazdasági termékek, s részben ezek nyomán az élelmiszerek ára. Elemzők szerint nem rövid távú e jelenleg is tartó folyamat. Okoz-e feszültséget a drágulás a gyermekek közétkeztetésében?
OLDALTÖRÉS: Hétköznapi ebédek
Hétköznapi ebédek
„Bezzeg azok a régi napközis lecsók milyen finomak voltak...” Baráti, családi körben ezt a mondatot érthetetlen okból többnyire felháborodott hangok követik, hogy ez megeszik mindent, nem fontos neki a házikoszt sem. Kétségtelen tény, a gasztronómiával való kapcsolatomat meghatározták a tömegkonyhák. Óvoda, napközi, menza, katonaság, üzemi étkezde volt több évtized hétköznapi ebédjeinek a színhelye s ízlésem alakítója, hiszen a héten néhány este, és a hét végén volt otthon főzés. Állítólag ma a középiskolások kis része használja csak ki az olcsó menzák adta lehetőséget. Talán az is szerepet játszik ebben, hogy sok büfé, étkezde, automata kínál gyors, divatos kaját. Nálam a tökfőzelék ma is veri a chipset és a hamburgert.
Hétköznapi ebédek
„Bezzeg azok a régi napközis lecsók milyen finomak voltak...” Baráti, családi körben ezt a mondatot érthetetlen okból többnyire felháborodott hangok követik, hogy ez megeszik mindent, nem fontos neki a házikoszt sem. Kétségtelen tény, a gasztronómiával való kapcsolatomat meghatározták a tömegkonyhák. Óvoda, napközi, menza, katonaság, üzemi étkezde volt több évtized hétköznapi ebédjeinek a színhelye s ízlésem alakítója, hiszen a héten néhány este, és a hét végén volt otthon főzés. Állítólag ma a középiskolások kis része használja csak ki az olcsó menzák adta lehetőséget. Talán az is szerepet játszik ebben, hogy sok büfé, étkezde, automata kínál gyors, divatos kaját. Nálam a tökfőzelék ma is veri a chipset és a hamburgert.
Hétköznapi ebédek
„Bezzeg azok a régi napközis lecsók milyen finomak voltak...” Baráti, családi körben ezt a mondatot érthetetlen okból többnyire felháborodott hangok követik, hogy ez megeszik mindent, nem fontos neki a házikoszt sem. Kétségtelen tény, a gasztronómiával való kapcsolatomat meghatározták a tömegkonyhák. Óvoda, napközi, menza, katonaság, üzemi étkezde volt több évtized hétköznapi ebédjeinek a színhelye s ízlésem alakítója, hiszen a héten néhány este, és a hét végén volt otthon főzés. Állítólag ma a középiskolások kis része használja csak ki az olcsó menzák adta lehetőséget. Talán az is szerepet játszik ebben, hogy sok büfé, étkezde, automata kínál gyors, divatos kaját. Nálam a tökfőzelék ma is veri a chipset és a hamburgert.
OLDALTÖRÉS: Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
Az egyik zalai iskolában egy édesapa reggelente éthordót küldött gyermekével a konyhásoknak, hogy ebédkor melegítsék meg az ételt a gyereknek. Nem tartott sokáig, közösségi konyhába élelmiszerbiztonsági okok miatt nem engedhetnek be máshonnan származó ételt. Szóltak a szolgáltató vezetőjének, aki nem engedte a folytatást. De mást is tett. A gyerek már a többiekkel együtt kapja az ebédet, a vállalkozás kontójára. Az édesapja egyedül neveli, a napközit sem tudta kifizetni, de minden este készített valamit, hogy a gyerek ehessen. A finanszírozó vállalkozó a neve elhallgatását kérte, nem szerénységből. Azt mondta, tudja, olyan sok a hasonló élethelyzet, hogy a folytatást nem bírná anyagilag. A jótékonyság alkalmait kereső vállalkozóknak talán érdemes lenne e területre is figyelni.
Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
Az egyik zalai iskolában egy édesapa reggelente éthordót küldött gyermekével a konyhásoknak, hogy ebédkor melegítsék meg az ételt a gyereknek. Nem tartott sokáig, közösségi konyhába élelmiszerbiztonsági okok miatt nem engedhetnek be máshonnan származó ételt. Szóltak a szolgáltató vezetőjének, aki nem engedte a folytatást. De mást is tett. A gyerek már a többiekkel együtt kapja az ebédet, a vállalkozás kontójára. Az édesapja egyedül neveli, a napközit sem tudta kifizetni, de minden este készített valamit, hogy a gyerek ehessen. A finanszírozó vállalkozó a neve elhallgatását kérte, nem szerénységből. Azt mondta, tudja, olyan sok a hasonló élethelyzet, hogy a folytatást nem bírná anyagilag. A jótékonyság alkalmait kereső vállalkozóknak talán érdemes lenne e területre is figyelni.
Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
Az egyik zalai iskolában egy édesapa reggelente éthordót küldött gyermekével a konyhásoknak, hogy ebédkor melegítsék meg az ételt a gyereknek. Nem tartott sokáig, közösségi konyhába élelmiszerbiztonsági okok miatt nem engedhetnek be máshonnan származó ételt. Szóltak a szolgáltató vezetőjének, aki nem engedte a folytatást. De mást is tett. A gyerek már a többiekkel együtt kapja az ebédet, a vállalkozás kontójára. Az édesapja egyedül neveli, a napközit sem tudta kifizetni, de minden este készített valamit, hogy a gyerek ehessen. A finanszírozó vállalkozó a neve elhallgatását kérte, nem szerénységből. Azt mondta, tudja, olyan sok a hasonló élethelyzet, hogy a folytatást nem bírná anyagilag. A jótékonyság alkalmait kereső vállalkozóknak talán érdemes lenne e területre is figyelni.