Belföld

2011.02.11. 13:30

EU-elnökség - Uniós biztos: sokszor késedelmes a közösségi jog átültetése

Sokszor késedelmes az uniós jog átültetése a tagállamok jogrendjébe, ezért határidőket kell kijelölni, az európai energiapiac létrehozásának határideje például 2014 - mondta Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke pénteken Budapesten a COSAC találkozón.

MTI

 Nemcsak az uniós jogalkotás előkészítésére, hanem az alkalmazásra, a nemzeti szintre történő átültetésre is energiát kell fordítani - mondta az intézményközi kapcsolatokért felelős EU-biztos a 2011. első félévi soros magyar EU-elnökség első budapesti parlamenti rendezvényén, a tagállami parlamentek európai ügyi bizottságainak képviselői előtt a Parlament felsőházi termében.
   
Hangsúlyozta, az EU-tagállamok kollektív erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy Európa gazdasága erős legyen, s ebben a nemzeti parlamenteknek fontos szerepük van.
   
Sefcovic azt mondta, a nemzeti parlamenteket is be kell vonni az együttműködésbe. Megjegyezte, hogy a tagállamok parlamentjei, illetve azok EU-ügyi bizottságai egyre intenzívebben foglalkoznak az uniós kérdésekkel, mindinkább részt vállalnak a brüsszeli jogalkotás előkészítésében. Rámutatott, hogy az utóbbi időszakban lényegesen növekedett a tagállami törvényhozásoktól kapott vélemények száma.
   
Kifejtette, a tagállamok parlamentjeinek segíteniük kell, hogy a nemzeti kormányok felkészülten érkezzenek Brüsszelbe, aktívan részt vegyenek az egyeztetésekben és konszenzust keressenek. Biztosítaniuk kell, hogy a nemzeti célok megfelelnek a közösségi érdekeknek.
   
Az Európai Bizottság alelnöke az idei legfontosabb jogalkotási feladatok között említette a pénzügyi szektor reformját, továbbá a piaci visszaélésekkel szembeni fellépésre és a hitelminősítő intézetekre vonatkozó tervezeteket.
   
"Szeretnénk dinamikusabbá tenné az egységes európai piacot" - mondta, hozzátéve, a válságból való kilábaláshoz lényegesen javítani kell a gazdasági koordináción, különösen, de nem kizárólag az euróövezetben, a versenyképességet és a felzárkóztatást erősítve.
   
Sefcovic arra is kitért, hogy még nem minden kormány terjesztette be a nemzeti reformprogramot, a már benyújtott programok egy része pedig - mint mondta - homályos és nem kellően ambiciózus.
   
Az EU-biztos előadását követő eszmecserén Vitalino Canas, a portugál parlament EU-ügyi bizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai döntéseknél figyelembe kell venni a nemzeti érdekeket, "néha elérhetetlennek tűnnek a döntéshozatali szintek". Azt mondta, a nemzeti parlamenteknek "igazi szereplővé" kell válniuk az európai jogalkotásban.
   
Gerda Verbur, a holland képviselőház EU-bizottságának elnöke kifogásolta, hogy néhány tagállam parlamentje az európai ideáloknak hátat fordítva erősíti nemzeti programját. Nem szabad szem elől téveszteni az európai gondolatot, azt, hogy a tagállamoknak erősíteniük kell Európát - mondta, majd hozzátette, "Európát a polgárokhoz is el kell juttatni".

 

 Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!