Belföld

2011.02.02. 13:37

Alkotmányozás - A munkaadók világos és stabil szabályozást várnak a parlamenttől

A stabil, átlátható, követhető szabályozás fontosságát hangsúlyozta a munkaadói oldal és az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának elnöke is a testület nyílt napján tartott közmeghallgatáson, szerdán.

MTI

Matusz Ferenc, a XVI. kerületi Általános Ipartestület elnöke felszólalásában a jogbiztonságot hiányolta. Mint mondta, azért nem tisztelik az állampolgárok a jogszabályokat, mert átláthatatlanok, szakadatlanul változnak, és ezért nemegyszer betarthatatlanok.
   
A felszólaló szerint az új jogszabályok módosítását legalább egy évre meg kellene tiltani, mint ahogy a különböző törvények módosításait egybe gyűjtő salátatörvények kibocsátását is.
   
A jogalkotó alaposan fontolja meg, hogy milyen jogszabályokat fogad el, milyen rendelkezések betartását várja el a polgároktól - mondta Matusz Ferenc, aki felvetette az országgyűlési képviselők visszahívhatóságát is.
   
A bizottság nyílt napján elnöklő Salamon László - aki az alkotmány-előkészítő eseti bizottság KDNP-s elnöke - egyetértett a felszólalóval a "jogszabálygyártási dömping" kritikáját illetően. Mint mondta, a jogállam alapja a jogbiztonság, amit azonban súlyosan veszélyeztet az, ha állampolgárok széles rétegei számára túlzott nehézségeket okoz a jogszabályok megismerése és követése.
   
Salamon László elmondta, hogy az alkotmányozással kapcsolatos parlamenti nyílt napok szó szerinti jegyzőkönyve felkerül az Országgyűlés honlapjára, és kézhez kapja minden országgyűlési képviselő.
   
Kedden a szakszervezetek képviselőinek tartott közmeghallgatást az alkotmányozásról a parlamentben az eseti bizottság, rövidesen pedig a tervek szerint az egyházak képviselőit várják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!