Belföld

2011.01.13. 11:40

Zuschlag-per: A büntetések enyhítését kérték

A Zuschlag János és társai ellen folyó per másodfokú tárgyalásán, az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak az első fokon kiszabott büntetés enyhítését kérték csütörtökön a Szegedi Ítélőtáblán.

MTI

 

Az elsőfokú bíróság ítélete szerint a volt szocialista politikus és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul használtak föl több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.
   
A bíróság Zuschlag Jánost folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három embert felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.
   
Krausz Csaba ötödrendű vádlott csütörtökön - védőjéhez csatlakozva - felmentését kérte. Mint mondta, úgy érzi nem követett el bűncselekményt.
  
  Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy az ügy nem csak meghatározta életét, de tönkre is tette azt, és családtagjait is rendkívüli módon megviselte. A politika a mai napig szemlesütve tekint a pártfinanszírozás ügyére. A kérdés megoldatlansága miatt azonban nem lehet elverni a port néhány fiatalemberen – fogalmazott az első fokon két év négy hónap börtönre ítélt férfi.
   
Marsovszky Balázs ma is úgy érzi, hogy belesodródott az ügybe: "Zuschlag János és Lados István úgy kezelt, mint egy gombát, trágyával tömött és sötétben tartott". A vádlott hangsúlyozta, tízmillió forintos kölcsönt felvéve, "egész jövőjét elzálogosítva" mindent megtett azért, hogy megtérítse az okozott kárt.
   
A többi vádlott - ügyvédje indítványához csatlakozva - a rá kiszabott büntetés mérséklését kérte.
   
Néhány vádlott, köztük Zuschlag János és Katus Ferenc harmadrendű vádlott, csak pénteken kerül sorra, mivel ők az utolsó szó jogán hosszabban kívánnak beszélni.
   
A vádat képviselő Horányi Miklós fellebbviteli főügyész keddi perbeszédében a kiszabott büntetések súlyosítását, illetve azt indítványozta, hogy a szabadságvesztést a vádlottaknak fegyházban kelljen letölteniük.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Befejeződtek a védők perbeszédei

 

 

 

Befejeződtek a védők perbeszédei   

Befejeződtek csütörtök délelőtt a védők perbeszédei a Zuschlag János és társai ellen folyó per másodfokú tárgyalásán, a Szegedi Ítélőtáblán

Az első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélt vádlottak ügyvédei is a védenceikre kiszabott büntetések mérséklését, illetve ügyfeleik felmentését kérték.
  
 Az elsőfokú bíróság ítélete szerint Zuschlag János és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul használtak föl több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.
   
A bíróság a volt szocialista politikust folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három embert felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.
   
A tizenkettedrendű vádlott, Kubatov Iván védője, Hofszang József csütörtökön elmondott perbeszédében többek között arra kérte a táblabíróságot: a döntése során vegye figyelembe a komoly sértetti közrehatást, hiszen olyan eset is előfordult, amikor úgy folyósítottak pénzt az ügyben érintett civil szervezeteknek, hogy azok nem nyújtottak be beszámolót, vagy abban "tücsköt, bogarat hordtak össze".
   
A tizenötödrendű vádlott, Kemecsei Árpád védője is sértetti közrehatásról szólt. Mint mondta, védence egymillió forintot visszautalt a Táncsics Alapítványnak, a szervezett azonban az összeget nem fogadta el és visszaküldte a vádlottnak, ezzel meggátolva a kár megtérítését. A pénzt végül letétbe helyezték – tette hozzá.
  
 Szilágyi Lajos ügyész a védői perbeszédekre adott viszontválaszában hangsúlyozta, a saját haszonra törekvés nem kritériuma az üzletszerűségnek. Lehallgatott telefonbeszélgetések bizonyítják: a vádlottaknak közvetlen anyagi haszna is származott a fiktív pályázatokból, ahogy Zuschlag János elsőrendű vádlott fogalmazott, "ezekből a pénzekből kell megoldani a pártot és a Te fizetésedet".
   
A vádat képviselő Horányi Miklós fellebbviteli főügyész keddi perbeszédében a kiszabott büntetések súlyosítását, illetve azt indítványozta, hogy a szabadságvesztést a vádlottaknak fegyházban kelljen letölteniük.
   
A tárgyalás a vádlottak felszólalásával folytatódik. Zuschlag János és Katus Ferenc harmadrendű vádlott csak pénteken kerül sorra, mivel ők az utolsó szó jogán hosszabban kívánnak beszélni.

 

OLDALTÖRÉS: A hatodrendű vádlott ügyvédje is cáfolta a bűnszervezet és az üzletszerűség vádját


A hatodrendű vádlott ügyvédje is cáfolta a bűnszervezet és az üzletszerűség vádját


A hatodrendű vádlott ügyvédje is cáfolta a bűnszervezet és az üzletszerűség vádját


A hatodrendű vádlott ügyvédje is cáfolta a bűnszervezet és az üzletszerűség vádját


Korábban felszólaló ügyvédtársaihoz hasonlóan az üzletszerű elkövetés és a bűnszervezet vádját igyekezett cáfolni perbeszédében Bánáti János, Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott védője a Zuschlag János és társai ellen folyó per másodfokú tárgyalásán csütörtökön a Szegedi Ítélőtáblán.
   
A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítélete több ponton is szembehelyezkedik a Legfelsőbb Bíróság (LB) eseti döntéseivel. A védő hangsúlyozta, hogy Marsovszky Balázs a bűnösségét és a csalás tényét elismerte. A bűncselekményt azonban nem saját személyes haszna érdekében követte el, ezért – az LB egy korábbi ítélete alapján - az üzletszerű elkövetés kizárható.
   
Nem lehet elverni a port a vádlottakon "húsz év magyar jogalkotásának bűnös mulasztása", a hazai pártfinanszírozás szabályozatlansága miatt – mondta Bánáti János.
   
A hatodrendű vádlott fővárosi, 40 négyzetméteres lakását és egy gépkocsiját bizonyítottan nem bűncselekményből származó összegből vásárolta, tízmillió kölcsöntartozás terheli - mondta a védő, aki ezekre tekintettel az első fokon kiszabott vagyonelkobzás mellőzését kérte. Védence megfogalmazása szerint "egész jövőjét elzálogosította", amikor tízmillió forintot kölcsönkérve megtérítette az okozott kárt – tette hozzá.
   
Bánáti János képtelenségnek nevezte azt az ügyészi javaslatot, amely az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetések - Marsovszky Balázs esetében 2 év 4 hónap börtön - súlyosítását javasolta, illetve a szabadságvesztés fegyház fokozatban történő letöltését indítványozta.
   
Az ügyvédi kamara elnöke szerint a "maffiavádat" a sajtó aggatta az ügyre. Az ügyet túldimenzionáltnak tartja, ezért arra kérte a táblabíróságot, a történteket úgy bírálja el, mint egy hetvenmilliós vagyonelleni bűncselekményt.
   
Az elsőfokú ítélete szerint Zuschlag János és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul használtak föl több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.
   
A bíróság Zuschlag János volt szocialista politikust folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három embert felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.

Ezek is érdekelhetik