Belföld

2011.01.11. 07:25

Másképp állunk az EU-hoz

Míg júliusban 38 százalék volt azok száma, akik Magyarország európai uniós csatlakozásában inkább előnyt láttak, addig most január elején már a megkérdezettek 46 százaléka vélte úgy, hogy a tagság előnyös az ország számára - ismerteti a keddi Népszabadság a Sonda Ipsos közvélemény-kutatását.

MTI

Závecz Tibor kutatási igazgató ismertetése szerint havi rendszerességgel készítenek méréseket az EU-t illetően. Az egyik kérdésnek az a lényege, hogy Magyarország kompatibilis tagja-e az Európai Uniónak. Erre egy százfokú skálán júliusban 35 pontos értékelés érkezett a lakosságtól, decemberben 39 pontos, míg januárban ez a mutató 41 pontos volt. Vagyis az EU-elnökség felértékelte Magyarország és az unió viszonyát, de a megítélés "nem váltott tartományt".
   
A Szonda Ipsos másik kérdése az EU-csatlakozás mérlegére koncentrál. Míg júliusban 38 százalék volt az előnyt, illetve 50 százalék a hátrányt megjelölők aránya, a január elején mért adatok szerint 46 százalék vont előnyös mérleget és 42 százalék negatívat. Závecz Tibor erről azt mondta: egy hosszú idő óta jellemző negatív mérleg enyhén pozitív, kedvező fordulatot vett - olvasható a Népszabadságban.

Ezek is érdekelhetik