Belföld

2010.12.14. 14:11

Médiatörvény: kiskapuk miatt aggódik a Jobbik

A Jobbik üdvözli, hogy az Országgyűlés elfogadta azt a médiatörvény tervezetéhez érkezett módosító indítványukat, amely húsz százalékban maximálná a bűnügyi hírek arányát a két nagy kereskedelmi televízió esti hírműsoraiban. A párt ugyanakkor aggályosnak tartja, hogy egy másik módosító javaslat kiskaput nyitott az érintett médiumok számára.

MTI

Novák Előd kedden sajtótájékoztatón elmondta: a kormánytöbbség olyan módosító javaslatot fogadott el, amely voltaképpen felmentést ad a műsorkvóták alól azon médiaszolgáltatóknak, amelyek több médiaszolgáltatást nyújtanak. Hozzátette: így e szolgáltatóknak a műsorkvótákat valamennyi médiaszolgáltatásuk összesített műsoridejének átlagában kell teljesíteniük.
   
Értelmezésében ez azt jelenti, hogy ha az RTL Klub vagy a TV2 megvásárol egy helyi kábeltelevíziót, megteheti, hogy azokban az előírtnál nagyobb arányban teljesíti közszolgálati kötelezettségét, és így "tehermentesítheti" este híradóit.
   
Novák Előd elmondta: ugyanez a lehetőség nyitva áll a Class FM és a Neo FM előtt, azaz lényegében kibújhatnak a magyar zenei kvóta alól úgy, hogy megvásárolnak egy kisebb helyi rádiót, ahol csak magyar számokat játszanak.
   
A jobbikos politikus ugyanakkor örömtelinek nevezte a magyar zenei kvóta elfogadását, még akkor is, ha a kormánytöbbség végül 40 helyett 35 százalékban határozta meg annak arányát.
   
Kifogásolta viszont, hogy a kormánypártok nem támogatták a "zenei kiegyensúlyozottság" megteremtését célzó javaslatukat. Emlékeztetett, hogy a Jobbik azt szorgalmazta: a szerintük a hallgatói igényeket tükröző Mahasz-slágerlistákat és YouTube-statisztikákat is figyelembe kelljen venni a zenei rádiók kínálatának összeállításakor.
   
Nehezményezte továbbá, hogy a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat alapján a lineáris médiajogosultság nem ruházható át.
   
Az Országgyűlés hétfőn fogadta el azt a médiatörvény tervezetéhez érkezett jobbikos módosító indítványt, amely kimondja: a jelentős befolyásoló erővel rendelkező kereskedelmi televíziók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás nem lehet hosszabb terjedelmű a hírműsor időtartamának húsz százalékánál.
   
Az indítványban kimondott korlátozás az RTL Klub és a TV2 reggel hét óra és fél kilenc közötti, valamint az este hat és kilenc óra között sugárzott hírműsoraira vonatkozna, és érvényes lenne a Neo FM és a Class FM reggeli hírműsoraira is.
   
Arra a kérdésre, mi minősülne bűnügyi hírnek, Novák Előd azt mondta: ezt nem a médiatörvényben kell meghatározni, elbírálása a médiatanács joga lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!