Belföld

2010.11.03. 10:30

Küszöbön áll Gyurcsány felelősségre vonása

Budai Gyula szerint küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanpanamában. A miniszterelnöki megbízott reméli, a legfőbb ügyészség "nem fog falazni" a volt miniszterelnöknek.

MTI

A fideszes politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a lehetséges büntetőjogi felelősségre vonással összefüggésben indoklásul emlékeztetett: kedden a parlamentben azonnali kérdést intézett a legfőbb ügyészhez, arra várva választ, hogy a Sukoró-ügyben folyó nyomozás során érkezett-e előterjesztés a nyomozóhatóság részéről a legfőbb ügyészséghez országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvánnyal kapcsolatban.
   
A legfőbb ügyész helyettese válaszában azt mondta, "a főügyészség vizsgálja mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét"; ezt annál is inkább vizsgálnia kell, mert Schiffer András (LMP) feljelentése kifejezetten mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségének kérdéskörével kapcsolatos - idézte Belovics Ervint Budai Gyula, kijelentve, hogy a válasz alapján egyértelműen megállapítható: ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc, ugyanis Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a sukorói telekcsere ügyében konkrétan, nevesítve Gyurcsány Ferenccel szemben tett büntetőjogi feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt.


A miniszterelnöki megbízott kifejtette: az LMP-s politikus feljelentésében egyrészt azt írta, Gyurcsány Ferenc utasítást adott a sukorói telekcsere lebonyolítására. A másik tényállási elem pedig azzal kapcsolatos, hogy a sukorói kaszinóberuházást annak ellenére nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemeltté, hogy a koncessziós szerződést csak hónapokkal később, 2009 októberében írta alá Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter; így Gyurcsány Ferenc tudta, hogy a kiemeltté nyilvánítással jogszabályt sért - közölte.
   
Budai Gyula szerint mindezek alapján "egyértelműen meghatározható, hogy a legfőbb ügyész úr előtt Gyurcsány Ferenc mentelmi jogára vonatkozó indítvány van, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség terjesztett elő".
   
Orbán Viktor miniszterelnök megbízottja arra is felhívta a figyelmet, hogy korábban már feltett egy írásbeli kérdést Kovács Tamás legfőbb ügyésznek ugyanebben a témakörben, ám akkor - mint mondta - kitérő választ kapott, "holott információink szerint már körülbelül négy hete a legfőbb ügyész úr előtt van Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló előterjesztés". Budai Gyula ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, "izgatottan várja" Kovács Tamástól a választ arra a kérdésre, hogy mikor érkezett meg a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítvány a legfőbb ügyészséghez.
   
Hozzátette, reményét fejezi ki abban a kérdésben, hogy a legfőbb ügyész a hatályos büntetőjogi jogszabályoknak megfelelően dönt a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését érintően, és reméli, "nem fog falazni Gyurcsány Ferencnek" a legfőbb ügyészség. "Ezt azért is szeretném kijelenteni, mert a legfőbb ügyész úr mandátuma hamarosan lejár" - jegyezte meg.
   
Sportnyelven szólva a labda jelen pillanatban a legfőbb ügyész térfelén pattog, neki kell döntést hoznia ebben a kérdésben - mondta a megbízott.
   
Budai Gyula a tájékoztatón beszámolt egy e-mailről is, amelyet Tátrai Miklós, a vagyonkezelő akkori vezérigazgatója írt Winkler Gyula volt miniszterelnöki megbízottnak. "Gyula, csak úgy barátilag, legalább ti ne töröljétek fel velünk a padlót. Az ügyről mindent tudnak ma is a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó urak. Átküldjem azt emlékeztetőt, amivel a miniszterelnök rendeli el a csereügyletet?" - ismertette a levél tartalmát Budai Gyula, megjegyezve, hogy Tátrai Miklós világosan leírja, a csereügyletet Gyurcsány Ferenc rendeli el, továbbá az e-mailből kiderül az is, hogy Bajnai Gordont nevezte meg a sukorói projekt kormányzati koordinátorának.
   
Arra a kérdésre, hogy ha Papcsák Ferenc elszámoltatásért felelős kormánybiztos, zuglói polgármester összeférhetetlenség miatt lemondana kormánybiztosi posztjáról, átvállalná-e az ő feladatkörét, Budai Gyula úgy válaszolt: Orbán Viktor miniszterelnök dönt majd arról, hogy Papcsák Ferenc ügyeit ki viszi tovább. "Azokat az ügyeket, amelyeket együtt vittünk, azokat természetesen én is fogom tovább vinni" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!