Belföld

2010.11.29. 16:25

Jövő márciusra készülhet el a kormány szórványstratégiája

Jövő év március 15-ig készülhet el a végleges szórványstratégia - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága hétfőn az MTI-vel. A szórványstratégiáról szóló egyeztetésről az egyeztetés a hétvégén kezdődött el Temesváron.

MTI

A tanácskozáson részt vevő egyházi és civil szereplők nagyra értékelték a kormányzat nyitottságát a téma iránt, és mint a közleményben kiemelték, készséggel vesznek részt a részstratégia alkotásában. A résztvevők csaknem teljes egészében egyetértettek a kormányzat helyzetértékelésében és a cselekvés irányaiban - olvasható a kommünikében.
   
Az államtitkárság hétfői közleménye hangsúlyozza, hogy a kormány szakít az elmúlt nyolc év határon túli magyar politikájával, hiszen a nemzeti együttműködés rendszerében kiemelt helyet foglal el a nemzetközpontú szemlélet. 
   
Ennek jegyében készül Magyarország nemzetpolitikai stratégiája, amelynek része a KIM Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága által összeállított részstratégia a határon túli szórványközösségek helyzetéről, jövőjéről. A dokumentum megállapítja, hogy a határon túli szórványközösségek helyzete drámai és azonnali cselekvést kíván. A Trianon óta eltelt évtizedek komoly veszteségeket okoztak közösségeink számára, sokuk - amelyeket 1990-ben még szórványként tartottak számon -, mára szinte eltűnt, míg a korábban "tömbmagyarként" számon tartott közösségek szórvánnyá zsugorodtak. 
   
Az első, november 27-ei temesvári tárgyalási fordulón Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is jelen volt.
   
Az egyeztetések folytatódnak, más helyszínen és más partnerekkel várják az észrevételeket annak érdekében, hogy a nemzetpolitikai stratégia részét képező szórványstratégiát 2011. március 15-ig véglegesítve elkészülhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!