Belföld

2010.11.05. 16:56

Életveszélyes a partfalcsúszás területe

A dunaújvárosi Táborálláson néhány hete megcsúszott löszös partfallal kapcsolatos szakvélemény szerint 23 épületben keletkeztek különböző mértékű károk, két ház pedig részben már lakhatatlan.

MTI

A terület továbbra is életveszélyes - közölte a helyi védelmi bizottság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Az önkormányzat felhívta az ingatlantulajdonosok figyelmét arra, hogy veszélyes a földmozgással érintett területen tartózkodni, megszervezték a figyelőszolgálatot, valamint építési és bővítési tilalmat rendeltek el - mondta el Németh Tünde.
   
A szakértők szerint a dunai magas parton bekövetkezett korábbi földcsuszamlások alapján valószínű, hogy "jelenleg még csak a lösz roskadási folyamata játszódik le, és a csúszólap menti jelentősebb mozgás később következik be."
   
A szakvélemény készítői szükségesnek tartják olyan részletes térkép felvételét, amelyen feltüntetik a repedések, az elmozdulások irányát és mértékét, továbbá a térkép alapján 10-15 mérési pont kijelölését.
   
Az elmozdulás-mérési eljárás geodéziai szakértők bevonásával a jövő héten kezdődik meg. Akkor látnak hozzá a dréncső kiépítését megelőző, a talajvízszint mozgását figyelemmel kísérő kutatófúrásokhoz is. 
   
Dunaújváros közgyűlése legutóbbi - október 28-án tartott - ülésén egyebek között úgy döntött, hogy a belügyminisztertől a löszpartok stabilitását szolgáló részletes szabályozás megalkotását kéri. Kezdeményezi továbbá, hogy a veszélyhelyzet megelőzéséért, illetve elhárításáért hozott intézkedések mentesüljenek a közbeszerzési törvény hatálya alól.
   
A földcsuszamlással érintett 55 ingatlanon 41 épület van, amelyből 1 lakóház, 4 olyan üdülőépület, ahol állandóan laknak, 24 pedig alkalomszerűen használt üdülő. Az MTI korábbi információja szerint a földmozgást követően 14 lakó kivételével mindenki kiköltözött, illetve legalább éjszakára elhagyta a területet.

Ezek is érdekelhetik