Belföld

2010.11.12. 13:57

Bemutatták az EU-elnökség szóvivőit (fotóval frissítve)

A kormány pénteken bemutatta a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség három szóvivőjét; Bakos Piroska az elnökség "magyarországi arca" lesz, Polner Gergely és Hajdú Márton a külföldi szóvivői feladatokat látja majd el Brüsszelben.

MTI

Az EU-elnökségi szóvivőket a Külügyminisztériumban kihelyezett kormányszóvivői tájékoztató keretében mutatták be a sajtónak.
   
A szaktárca tájékoztatása szerint a soros magyar EU-elnökség alatt Magyarországon 16 informális miniszteri ülés, a keleti partnerség program állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója, valamint az Ázsia-Európa Találkozó (Asem) külügyminiszteri szintű találkozója lesz, ezenkívül több más magas szintű találkozót rendeznek.
   
Nagy Anna kormányszóvivő úgy fogalmazott: az EU-elnökség alkalmat ad arra, hogy hat hónapon keresztül a magyar emberek részvételével alakuljon az EU mindennapi élete, és közelebb hozzák az emberekhez azt a "szinte fikciót", amelyet az EU jelent.


Bakos Piroska - a Magyar Televízió korábbi szerkesztő-műsorvezetője - elmondta: gőzerővel zajlik a felkészülés az elnökségre Magyarországon és a brüsszeli stábnál egyaránt.
   
"Nagyon sűrű félév lesz" - mondta, hozzátéve, a miniszterek és államtitkárok képzése, felkészítése Budapesten ezen a héten már elkezdődött, és majd Brüsszelben folytatódik. Ezzel párhuzamosan az egyes tárcáknál is elkezdődött a felkészítés.
   
A magyar EU-elnökség hazai szóvivője - aki a kulturális kísérőrendezvények háziasszonya is lesz - megerősítette: fő céljuk az uniós folyamatok közérthető bemutatása, sikernek fogja tekinteni, ha sikerül majd megértetni az emberekkel, hogy az EU értük is van.
   
Polner Gergelyt az Európai Parlament (EP) , Hajdú Mártont pedig az Európai Bizottság "adta kölcsön" a magyar kormánynak az elnökség idejére.
   
A jogász végzettségű Polner Gergely 2005 óta dolgozik az EP munkatársaként, 2010 óta az EP londoni tájékoztatási irodájának közönségkapcsolati vezetője. Elmondta, az ő feladata lesz, hogy a brüsszeli sajtót arról tájékoztassa, amelyekkel a Coreper II. foglalkozik(a tagállamok állandó brüsszeli képviselői): az általános ügyek tanácsa, a külügyek tanácsa, a gazdasági és pénzügyek tanácsa, továbbá a bel- és igazságügyi együttműködés, valamint az Európai Tanács ülései tartoznak ide.
    
A közgazdász diplomával rendelkező Hajdú Márton az Európai Bizottság versenyképességi főigazgatóságától igazolt át a magyar elnökség brüsszeli csapatához. Ő lesz Coreper I-es (az állandó képviselők helyetteseinek fóruma)szóvivő, ő fogja lefedni egyebek között a mezőgazdasági, versenyképességi, környezetvédelmi, közlekedési és energiaügyi portfóliót. Mint mondta, igyekeznek majd lefordítani az üzeneteket, a szakmai titkokat érthető nyelvre.
   
Az EU-elnökségi szóvivők a tájékoztatás szerint november 17-én Brüsszelben megtartják az Európai Bizottság és a magyar kormány együttes ülését, amelyen áttekintik a magyar elnökség főbb témáit és üzeneteit. A csúcstalálkozó alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök szűk körben találkozik José Manuel Barrosval, az Európai Bizottság elnökével, és egyeztet Herman van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével is.
   
Az EU-elnökség politikai előkészítése érdekében a magyar kormány a következő hetekben vendégül látja az Európai Parlament frakciót. Polner Gergely rámutatott: a magyar kormánynak mindegyik frakcióval jóban kell lennie, mivel az EP-ben a döntések a legtöbb esetben ad hoc koalíciók megegyezéseként születnek, és az EP nélkül nincs uniós jogalkotás. Az EP szocialista frakciója november 16-án, a néppárti frakció december 3-án, a liberális csoport pedig 2011. január 27-én találkozik a magyar kormány képviselőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!