Belföld

2010.11.23. 06:57

Az vagy, amit eszel! Az ételünkben az egészségünk

Az vagy, amit megeszel, avagy az ételed az életed. Régi bölcsességek egész sora mutat rá az egészség és az étkezés kapcsolatára. Hippokratész egyenesen azt mondta: táplálékod legyen a gyógyítód!

Horváth Viktória

Bizonyos kultúrákban még ma is szokásban van az étellel aló gyógyítás, egyre többen ébrednek rá, hogy életminőségük, hangulatuk nagyban függ az elfogyasztott étel minőségétől. A nagy téli lakomák ideje hamarosan elkezdődik, ezért szakértőkkel jártunk utána, mit (t)együnk.

- Kétszer-háromszor annyi zsírt és háromszor-négyszer annyi sót viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk volna - mondta Gergály Tímea dietetikus.

- A mértéktartás a kulcsszó: a téli időszakban, a karácsony közeledtével még azok is elengedik magukat, akik egyébként egészségesen táplálkoznak, nem is velük van a baj, hanem akik év közben sem tudják visszafogni az evést - folytatta a Zala Megyei Kórház dietetikusa.

Nincs egészségtelen étel, hiszen minden, ami táplálék, az ehető és emészthető. A csokoládé sem ellenség például, de csak étkezés után, s ne helyette fogyasszuk, s a mennyiség is döntő: inkább kevesebbet, mint többet.


- A napi ötszöri étkezés az ideális, így nem lesz úrrá rajtunk evési roham a nap végén, s a gyomrunk sem tágul ki túlzottan. Ehhez egyébként még egy jó praktikát ajánlhatok: evés előtt negyed órával igyunk meg egy nagy pohár vizet - tanácsolta Gergály Tímea, majd hozzátette, a betegségek - különösen a daganatos, illetve szív- és érrendszeriek - 30-40 százaléka megelőzhető lenne a megfelelő táplálkozással. Emellett jobb lesz a közérzetünk, jobban alszunk, fittebbek leszünk, ha egészségesebben táplálkozunk.

Reggelizz úgy, mint a király, ebédelj, mint a polgár, s vacsorázz, mint a koldus, mondta a dietetikus szakember. A cukrot sem kell feltétlenül kerülni, hacsak nem fogyni vágyunk vagy cukorbetegségünk van. A koplalás sem jelent megoldást, hiszen, ha visszaállunk a rendes étkezésre, már attól is meghízunk, amitől addig nem. Persze az sem mindegy, hogy milyen minőségű étel kerül az asztalunkra.

- Zalában nagyobb visszaélések nem történtek, elvétve fordul elő, hogy valahol kicsúsztak a szavatossági időből - tájékoztatott minket dr. Furó Tamás, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság élelmiszer-biztonsági igazgatóhelyettese. - Bármilyen mérgezéssel, romlott étellel kapcsolatos panasz van, azt hozzánk kell jelezni, ez alól kivételt csak az képez, ha magánfogyasztás során történt a dolog.


A leggyakoribb problémát az jelenti, hogy sok a kényszervállalkozás: az érintettek egyike-másika nem ért a vendéglátóegység nyitásához, s a papírmunkával is nehezen boldogul a tulajdonos. Pedig fontos, hogy minden feltételnek megfeleljenek az egységek. Furó Tamás szerint a szabályok és ellenőrzések sora biztosítja azt, hogy az étel, amit leveszünk a polcról vagy megeszünk egy étteremben, mindig a megfelelő minőségű legyen. Már csak azt kell eldöntenie az embernek, hogy mit és hol vásároljon, hiszen a kínálat nagy, csak választani kell tudni.

- Ételben az egészség - mutat rá Csapó Mária, a Viruló Kert Baráti Közhasznú Egyesület elnöke a Bio- és Egészséges Étkek Boltjának szlogenjére. - A mi szemléletünk szerint az étel tápértéke a legfontosabb, ezért nem lehet szétválasztani az egészséges táplálkozást a bioalapú kertészkedéstől. A biokertészkedés lényege többek közt, hogy a magot, a palántát tápanyagban gazdag, a növény igényeinek megfelelő talajba ültessük, és csak természetes szerekkel pl: réz-, kén- és növényi kivonatokkal permetezünk. Így az érett gyümölcs, zöldség nyomelemekben, vitaminokban és enzimekben gazdag, és nem tartalmaz életidegen anyagokat.

Ezek a növények sokkal ízletesebbek és az illatuk is finomabb. Azok az emberek, akik maguk nem termelik meg, és nem állítják elő, ma már sok helyen tudnak vásárolni biozöldséget, -gyümölcsöt és -élelmiszert.

- Úgy gondolom, ma már mindenki hallott az élelmiszerekben lévő káros anyagokról, de mivel elfogyasztásuk után nem rügyezik ki a fülünk, nem nő nagyra az orrunk, nem törődünk vele. Aztán ha egészségbeli problémánk támad, akkor van, aki gyógyszerhez, van, aki táplálékkiegészítőkhöz nyúl. De van, aki változtat a táplálkozásán - mondta Csapó Mária.


Ha megvizsgálnánk egy túlsúlyos ember elfogyasztott ételét, rájönnénk arra, hogy tulajdonképpen éhezik, mert a teste működéséhez sok-sok fontos aprócska építőkövet nem kap meg. Ha bent is van az ételben, főzéssel tönkretesszük. Ételünk felének legalább nyersnek kellene lenni. Így készen kapjuk az emésztéshez szükséges enzimeket, és nem nekünk kell előállítanunk. Vagyis könnyebben, gyorsabban emésztünk és kevésbé vagyunk fáradékonyak.

- Két, táplálkozásunkba egyszerűen beépíthető dolgot ajánlanék: a csírákat és a zöld-turmixot - magyarázta Csapó Mária. - Utóbbit nem nehéz elkészíteni, csupán az arányokra figyeljünk: 40 százalék bio zöld levelet és 60 százalék biogyümölcsöt turmixoljunk össze, az egész család fogyaszthatja.

Rózsa Sándor szakács és vegetáriánus - ez viszonylag ritka kombináció -, ám ő megtalálta a helyét a húsmentes világban.

- Én azt tapasztalom, hogy ha van alternatíva, és az vonzó, akkor szívesen választják az emberek az egészségesebb ételeket, de azért a hagyományos ízekről és ételekről sem szeretnének lemondani teljesen.

Rózsa Sándor egy keszthelyi vegetáriánus étteremben próbálta a hagyományos magyar ételek reform ill. vegetáriánus változatát kitalálni. Így jöttek létre a különböző gabonás és zöldséges fasírtok, pörköltek, lepények.

- Szerintem mindig lehet, s van hova fejlődni a táplálkozásunkban. De az igazi eredményekhez már a gyerekétkeztetésnél, s az otthoni szokásoknál kellene bevezetni a reformokat, s ez a legnehezebb. Tartottunk már több iskolában és óvodában kóstolót, különböző egészség-gel kapcsolatos rendezvényeken vettünk részt. Volt olyan, hogy az óvoda hírhedt legrosszabb evő gyerekének az édesanyja keresett fel, hogy megkérdezze mit evett az ő fia, mert azért nyúzza, hogy otthon ő is készítsen olyat...

Rózsa Sándor szerint van, aki annyira irtózik mindentől, amiről valaha is hallotta, hogy az nem egészséges, hogy ebbe az állandó stresszbe betegszik bele, s elfelejti, milyen jó is enni. De van ennek az ellentéte is, aki egyáltalán nem törődik vele, mi megy le a torkán. Hajlamosak vagyunk a végletekre.

- Ön hogyan táplálkozik, igyekszik figyelni az étkezéseire?

- Persze, de lehetne jobban is. Igaz, a vendéglátás mint szakma nem arról szól, hogy az ember nyugodtan leül ebédelni, de én választottam azt, hogy kiszolgálom mások étkezését. De ha tehetem, mindig megadom a módját, s nemcsak arra figyelek, hogy mit eszek, hanem arra is, hogy milyen hangulatban, vagyis törekszem a nyugalomra...


OLDALTÖRÉS: Húshagyókedd mindennap



Húshagyókedd mindennap
Örök kérdés, hogy a vegetáriánus táplálkozás jó a szervezetünknek vagy nem. Az előnyei közt ott van, hogy a vegák ritkán fogyasztanak cukrot és finomított élelmiszereket, sok rostot visznek be szervezetükbe. Kerülik a túlzott sózást, a zsírok fogyasztását. Ám hátránya, hogy az egészséges fejlődéshez szükség van a növényi élelmiszerek mellett állati eredetű termékek fogyasztására is, különösen a fejlődő szervezetnek.


Szerintem
Nemrég hallottam, valaki törvényessé szeretné tenni a kutyahús-fogyasztást Magyarországon. Egyszerre abszurd és felháborító az elképzelés, miközben más, komoly gondok vannak az étkezésünkkel kapcsolatban. A világ egyik fele éhezik, és naponta halnak meg tiszta ivóvíz híján az emberek, míg a másik fele a jóléti társadalmakban kisebb vagyonokat költ arra, hogy túlsúlyossá hizlalja magát, utána pedig még nagyobb összegeket konditermekben és plasztikai sebészeten, hogy levarázsolják róla a kilókat. A kettőt fizet hármat vihet akciók pedig ellenállhatatlanok. Nekünk bármit le kell nyelnünk? Nem hiszem... 

OLDALTÖRÉS: Húshagyókedd mindennap



Húshagyókedd mindennap
Örök kérdés, hogy a vegetáriánus táplálkozás jó a szervezetünknek vagy nem. Az előnyei közt ott van, hogy a vegák ritkán fogyasztanak cukrot és finomított élelmiszereket, sok rostot visznek be szervezetükbe. Kerülik a túlzott sózást, a zsírok fogyasztását. Ám hátránya, hogy az egészséges fejlődéshez szükség van a növényi élelmiszerek mellett állati eredetű termékek fogyasztására is, különösen a fejlődő szervezetnek.


Szerintem
Nemrég hallottam, valaki törvényessé szeretné tenni a kutyahús-fogyasztást Magyarországon. Egyszerre abszurd és felháborító az elképzelés, miközben más, komoly gondok vannak az étkezésünkkel kapcsolatban. A világ egyik fele éhezik, és naponta halnak meg tiszta ivóvíz híján az emberek, míg a másik fele a jóléti társadalmakban kisebb vagyonokat költ arra, hogy túlsúlyossá hizlalja magát, utána pedig még nagyobb összegeket konditermekben és plasztikai sebészeten, hogy levarázsolják róla a kilókat. A kettőt fizet hármat vihet akciók pedig ellenállhatatlanok. Nekünk bármit le kell nyelnünk? Nem hiszem... 



Húshagyókedd mindennap
Örök kérdés, hogy a vegetáriánus táplálkozás jó a szervezetünknek vagy nem. Az előnyei közt ott van, hogy a vegák ritkán fogyasztanak cukrot és finomított élelmiszereket, sok rostot visznek be szervezetükbe. Kerülik a túlzott sózást, a zsírok fogyasztását. Ám hátránya, hogy az egészséges fejlődéshez szükség van a növényi élelmiszerek mellett állati eredetű termékek fogyasztására is, különösen a fejlődő szervezetnek.


Szerintem
Nemrég hallottam, valaki törvényessé szeretné tenni a kutyahús-fogyasztást Magyarországon. Egyszerre abszurd és felháborító az elképzelés, miközben más, komoly gondok vannak az étkezésünkkel kapcsolatban. A világ egyik fele éhezik, és naponta halnak meg tiszta ivóvíz híján az emberek, míg a másik fele a jóléti társadalmakban kisebb vagyonokat költ arra, hogy túlsúlyossá hizlalja magát, utána pedig még nagyobb összegeket konditermekben és plasztikai sebészeten, hogy levarázsolják róla a kilókat. A kettőt fizet hármat vihet akciók pedig ellenállhatatlanok. Nekünk bármit le kell nyelnünk? Nem hiszem... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!