Belföld

2010.11.04. 11:55

A hétvégén lesz a Margit híd próbaterhelése

A hétvégén lesz a Margit híd próbaterhelése, emiatt szombaton és vasárnap semmilyen jármű nem közlekedhet a hídon és a gyalogosforgalmat is korlátozzák - közölte a Főpolgármesteri Hivatal és a kivitelező Mh 2009 konzorcium csütörtökön.

MTI

Tájékoztatásuk szerint a mérési munkák ideje alatt a megkülönböztető jelzést használó járművek - a mentők, a tűzoltók, a rendőrök - sem hajthatnak át a hídon.
   
A gyalogosok és a kerékpárosok szombat reggel fél 7-től délután 4 óráig a budai hídfő és a Margitsziget között közlekedhetnek a Margit híd északi járdáján, vasárnap pedig reggel fél 7 és délután 3 óra között a pesti hídfő és a Margitsziget közötti északi járdaszakaszt használhatják.
   
A pótlóbuszok, valamint a 109-es és a 91-es autóbuszok a Lánchídon át közlekednek majd a Nyugati térig, az éjszakai járatok viszont használhatják a déli hídfelet - olvasható a konzorcium közleményében.
   
Mivel a híd a szigetnél megtörik, két, szerkezetileg szinte független részből áll össze, a terheléses próbát is két részben kell elvégezni: előbb a pesti, majd a budai hídrészen.
   
A teszt során 24 darab, egyenként 30 tonna tömegű dömpert vezetnek a hídra, ahol azok több mint 10 órán keresztül fognak állni. Először azt mérik meg, milyen változást idéz elő a hosszú ideig tartó, nyugalmi helyzetben lévő terhelés. Ezután levonulnak a dömperek, s a szakemberek a korábban felhelyezett nyúlásmérő bélyegek segítségével elemzik az adatokat. A vizsgálatokat vasárnap hasonló módon folytatják a budai oldalon.
   
November 8-án, hétfőn üzemkezdettől a körúti villamosok a teljes vonalon a végleges, középre helyezett síneken járnak, de a margitszigeti megálló továbbra sem használható.
   
A tesztek végeztével a forgalom napokon belül megindulhat a felújítás alatt lévő hídon.
   
A Margit híd rekonstrukcióját 2009. augusztus 21-én kezdték meg, az eredeti ütemterv szerint az idén nyár végén kellett volna megtörténnie az ideiglenes forgalomba helyezésnek. Az engedélykiadás csúszására hivatkozva azonban az Mh 2009 konzorcium azt közölte, hogy csak három hónappal később tudja átadni a hidat. A kivitelező az általa akkor jelzettnél egy hónappal hamarabb adja át ideiglenesen a forgalomnak a hidat, a végleges átadást 2011 nyarára ígérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!