Belföld

2010.10.20. 13:24

Halál: kamion ütközött vonattal, sérült a mentőhelikopter

Egy ember meghalt, egy súlyosan megsérült, amikor kamion és tehervonat ütközött össze Kiskunlacházánál szerda délelőtt. A megrongálódott vasúti tartálykocsiból csöpögő anyag nem veszélyes a környezetre - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

MTI

Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a baleset a település külterületén, egy jelzőlámpával ellátott vasúti átjáróban történt. A sódert szállító teherautó eddig tisztázatlan körülmények között hajtott a Budapest felé tartó tehervonat elé. Az ütközésben a mozdonyvezető a helyszínen életét vesztette, a kamion sofőrje súlyosan megsérült.
   
A MÁV közölte: a kamionos a jól működő fénysorompó tiltó jelzése ellenére hajtott a sínekre. Az ütközés miatt a teherautó és mozdony a sínek melletti árokba borult, két tehervagon pedig kisiklott. 
   

Jelenleg a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonalon áll a forgalom. A MÁV-START Zrt. az utasok elszállításához megrendelte az autóbuszokat. Az átszállások miatt 25-30 perces késére kell számítani. A szakemberek egyelőre nem tudják, mikorra áll helyre a közlekedés, mert a vasúti pálya 300 méter hosszan megrongálódott.
   

Közben a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elsőként a helyszínre érkező mentőhelikopter megsérült. Túri Péter, a kft. igazgatója elmondta: a helikopter az úttól biztonságos távolságra, a mezőn szállt le, amikor egy kamionos a földútról letérve a tükrével nekiment a helikopter lapátjának; a gép sérülése nem tűnik jelentősnek, felszállni azonban már nem lehetett. Az igazgató hozzátette: a helikopter a súlyosan megsérült kamionsofőrt szállította volna el, akit végül a ráckevei esetkocsi vitt be a Merényi kórházba.
   
Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a tehervonat szállítmányával kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a veszélyfelderítő szolgálat megállapította, hogy a kisiklott tehervagon konténeréből szivárgó anyag nem veszélyes, robbanásveszélyes gőz vagy gáz nem képződött. A jelzése szerint üres konténerben feltehetően a tisztítás után maradhatott még valamennyi dimetil éter higított állapotban, a mérések nem mutattak ki veszélyesanyag-koncentrációt. 
   

A szóvivő hozzátette: biztonsági okokból a baleset körül 200 méteres körzetben védőövezetet jelölt ki a mentés vezetője.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!