Belföld

2010.10.25. 14:47

Cozma-ügy - A "véres fejű" pisztolyért kiabált

A nagy darab, kopasz, véres fejű roma Marian Cozma összecsuklása után azt kiabálta: "hozzátok a pisztolyt"; ez Ilyés Ferencnek, az MKB Veszprém volt kézilabdázójának a nyomozati vallomásában szerepel, amelyet a bíró ismertetett a hétfői tárgyaláson.

MTI

Kéthetes szünet után folytatódott a Veszprém Megyei Bíróságon a Cozma-ügy tárgyalása hétfőn, s a bíróság tanúként a Ivan Pesic horvát és Zarko Sesum szerb válogatott kézilabdázót kívánta meghallgatni, ám a bíróságnak küldött nyilatkozatukban arra hivatkoztak, hogy a "bajnokságbeli kötelezettségeik" miatt nem tudnak megjelenni a hétfői tárgyaláson.(Ők mindketten súlyos sérülést is szenvedtek 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt, ahol sporttársukat, Marian Cozmát meggyilkolták.)
   
Mindketten azt közölték, hogy a rendőrségen tett vallomásukat tartják fenn teljes egészében. Hasonló tartalmú nyilatkozatot küldött a bíróságnak Ilyés Ferenc is, aki ma már Németországban kézilabdázik. A bíró ismertette mindhárom tanúnak a nyomozati szakban tett vallomását.
   
Ivan Pesic - aki ma Zágrábban kézilabdázik - a rendőrségen többek közt azt vallotta, hogy Marian Cozma viselkedése "egyáltalán nem volt kihívó", sőt minden előzmény nélkül, teljesen váratlanul támadták meg hárman is hátulról a Patrióta lokál táncplaccán. A kézilabda kapus Cozma segítségére sietett, s mint vallotta: "ütöttem én is, és kaptam is". Vallomásában kitért arra is, hogy a támadók egyikénél kést látott, s szerinte a kés "megjelenése megváltoztatta a helyzetet", mert bármit megtesz az ember, hogy védje az életét - vallotta Ivan Pesic, aki ezzel indokolta azt, hogy támadók közül "valakit egy üveggel fejbe vágott".
   
A nyomozati vallomása szerint a Patrióta lokál előtt az utcán azt látta, hogy Marian Cozma "három-négy cigánnyal verekszik", de közülük az egyik őrá támadott, védekeznie kellett, s azt nem látta, hogy Marian Cozmát ki szúrhatta le. Megjegyezte: hallotta, hogy valaki a "pisztoly, pisztoly" szót kiáltozza. Vallomása szerint "a földön fekvő Mariant körbe állták a cigányok" és még megrúgdosták. Elmondta a rendőrségen azt is: nem vette észre, hogy őt vesén szúrták, mert fájdalmat egyáltalán nem érzett, csak a keze és a ruhája volt "csupa vér". Ivan Pesicet játékostársa, a szerb Uros Vilovski támogatta be a veszprémi kórházba, ahol azonnali műtéttel eltávolították az egyik veséjét.
   
Zarko Sesum - ő ma Németországban kézilabdázik - nyomozati vallomása szerint "óriási nyakláncokat viselő, kötekedő cigány férfiak" érkeztek a bárba, akik "jártak-keltek, mintha keresnék a balhét". Nem sokkal ezután arra lett figyelmes, hogy a "nagy darab cigányok" Marian Cozmát támadják - vallotta. Zarko Sesum utalt arra is, hogy ezt megelőzően a bárban "egy magyar srác" angolul azt mondta neki: "vigyázzanak, mert baj lehet", s mikor azt kérdezte tőle, hogy miért, ezt a választ kapta: "érdekes fazonokat látni itt".
   
Zarko Sesum nem kapcsolódott be a verekedésbe, s mikor felért az utcára azt látta, hogy Marian Cozma mozdulatlanul fekszik a földön - vallotta, elmondva azt is, hogy ekkor fölé hajolt és igyekezett kihúzni a nyelvét, nehogy megfulladjon. Ekkor még nem gondolta, hogy a barátja és sporttársa meghalt - vallotta, majd kitért arra is, hogy a következő pillanatban egy rúgástól ő is "összecsuklott, eszméletét vesztette", s már csak a kórházra emlékszik. Zarko Sesum súlyos arccsonttöréseket szenvedett, rajta is azonnali műtétet kellett elvégezni. (Németh Győző, a bűnügy  másodrendű vádlottja elismerte korábbi vallomásában, hogy ő fejbe rúgott valakit a Patrióta lokál előtt.)
   
Zarko Sesum a vallomásában kitért arra is, hogy "a cigányok közül senki sem volt", aki csitítani, fékezni próbálta volna társait, viszont kést ő sem látott senkinél sem. Hasonlóképpen vallott a rendőrségen Ilyés Ferenc is, de azt  hallotta, hogy a "nagy darab, vérző fejű" azt mondta: "gyertek, szétverték a fejemet", majd kint az utcán pedig azt kiabálta, hogy "hozzátok a pisztolyt!". (A büntetőeljárás adatai szerint a "nagy darab, vérző fejű" ember Raffael Sándor, az ügy első rendű vádlottja volt.)
   
Ilyés Ferenc utalt a vallomásában arra, hogy Marian Cozma a barátja volt, a csapatból románul csak ő tudott vele beszélni, s különösen közel álltak egymáshoz. Elmondta: amikor fölé hajolt és szólongatta, illetve vízért és mentőért kiáltott, ám Cozma feje élettelenül elbillent. Ettől sokkos állapotba került, s alig emlékszik valamire.
   
A vádlottak közül Raffael Sándor úgy reagált a felolvasott tanúvallomásokra, hogy ő nem kiabált pisztolyért, Ivan Pesicet nem támadta és a kezében sem volt "semmi sem".
   
Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án  hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön azonnali műtétet kellett végrehajtani. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!