Belföld

2010.09.23. 04:52

Kiürítés egy 100 kilós bomba miatt

Hatástalanították a bombát, visszaköltözhetnek a lakókNem sokkal csütörtök 11 óra előtt a tűzszerészek hatástalanították azt a világháborús bombát, amit még szerdán találtak a II. kerületi Ferenchegyi úton.

MTI

A lakók már elkezdtek visszaköltözni és a forgalomkorlátozást is feloldották. A környéket reggel 7 órakor zárták le egy 150 méter sugarú körben.
    
Hajdu Gábor, a Magyar Honvédség Tűzszerész Alakulatának parancsnoka az MTI-nek elmondta: a gyújtót kiszerelték a robbanótestből, a detonátort pedig a helyszínen felrobbantották. Ezt követően a robbanótestet saját gyűjtőhelyükre szállították. A talált robbanószerkezet egy II. világháborús gyújtóval felszerelt cseh bomba. Ez kuriózumnak számít, mivel ilyet ritkán találnak - tette hozzá a parancsnok.
    
Hajdu Gábor korábban elmondta, hogy a 100 kilogrammos világháborús bombát egy építkezésen találták még szerdán, a honvédség tűzszerészei viszont úgy döntöttek, hogy már csak csütörtökön kezdik meg a robbanószerkezet szétszerelését. A Honvédelmi Minisztérium szerda este tájékoztatta az MTI-t, hogy emiatt csütörtökön reggel egy 150 méter sugarú körben kiürítik Budapest II. kerületében a Ferenchegyi út környékét.     
   
 Papp Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese csütörtök reggel elmondta, hogy a nagyjából 70-80 ember ideiglenes kiköltöztetésében 15 rendőr és a polgári védelem munkatársai segédkeztek.

 

 

OLDALTÖRÉS: Az első hírek a bombáról

 

 

 

Ma reggel 7 órától 150 méter sugarú körben kiürítik Budapest II. kerületében a Ferenchegyi út környékét, mert egy 100 kilogrammos bombát találtak. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a környék lezárásáról és kiürítéséről a rendőrséggel és a polgári védelemmel is egyeztettek, a hatástalanítást várhatóan 9 órakor kezdik meg. A helyszínen eltávolítják a gyújtót, a bombát pedig a központi gyűjtőhelyre szállítják.
   
A munkálatok a minisztérium szerint délig tartanak.

OLDALTÖRÉS: Második világháborús bombák Budapesten - 2010

 

 

 


Második világháborús bombák Budapesten - 2010

A második világháborúban összesen 1024 magyar települést bombáztak legalább egyszer az amerikai, brit vagy szovjet gépek. Az amerikaiak és britek Budapestet 37-szer, Győrt 21-szer, Szombathelyt 16-szor, Szolnokot 13-szor, Debrecent és Szegedet 9-szer szőnyegbombázták. Az összesítések szerint a 15. amerikai légi hadsereg repülői 26 422 tonna bombát dobtak le magyarországi célokra - a magyar városok elleni légitámadások gerincét ez adta. Az amerikaiak listáján a Magyar Királyság volt a harmadik legtöbbet támadott ország Ausztria és Németország mögött. Az első magyarországi szőnyegbombázást 1944. április 3-án hajtották végre, s azután rendszeresen bombázták Magyarországot. A ledobott bombák közül sok "bedöglött", s főként építkezések során időnként ezekre bukkannak.
   
Február 3. - Budapesten, egy V. kerületi lakóház felújításán egy második világháborús rakéta-sorozatvető lövedékének robbanó szerkezetét találták meg, amely öt emelet magasan fúródott az épületbe. A lövedéket a tűzszerészek elszállították.
   
Április 1. - Egy 82 milliméteres szovjet aknavető repeszgránátot találtak Budapesten a XVI. kerületben, emiatt rövid időre lezárták a József utca és a Gáspár utca egy részét és kiürítették a környéket. A Honvédelmi Minisztérium tűzszerész szolgálata elszállította a szerkezetet.
   
Május 5. - II. világháborús "34 mintájú" német repesz aknagránátot találtak Budapesten a XV. kerületi Késmárk és Hűtő utca találkozásánál. A lakosságot kétszáz méteres körzetben kitelepítették a tűzszerészek. A nap folyamán a tűzszerészek elszállították a szerkezetet, így a lakók visszaköltözhettek.
   
Augusztus 30. - Budapesten, az V. kerületi Szabadság téri építkezésen egy szovjet típusú ötven kilós légi romboló bombát találtak. A környéken "lakosságvédelmi okokból" ki kellett üríteni három lakóépületet, egy bankot és az amerikai nagykövetséget is. A bomba gyújtószerkezetét a Honvédelmi Minisztérium tűzszerészei kiszerelték és egy központi gyűjtőhelyre szállították.
   
Szeptember 6. - Tüzérségi robbanótesteket találtak Budapesten, a városligeti műjégpálya felújítása közben. Az összesen tizenkét darab második világháborús szovjet és német aknavető -, illetve kisebb űrméretű páncéltörő lövedék közül kettőt nem lehetett szállítani, azokat a helyszínen semmisítették meg a HM tűzszerészei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!