Belföld

2010.09.06. 05:09

Hiába sürgetik az érdekegyeztetést

Törvénysértő a munka világára kialakított érdekegyeztetési rendszer kormány általi semmibevétele, a jogszabályok tervezett megváltoztatásának indokai pedig súlytalanok - mondta a Népszavának nyilatkozva a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

MTI

A napilap hétfői számában Pataky Péter bírálta a miniszterelnöknek a jogállamiság helyreállítására vonatkozó kijelentését, emlékeztetve, hogy a kormány a törvény előírásait megszegve, a társadalmi partnerek sorozatos kérésére sem hívja össze az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT).
   
Pataky Péter szerint az érdekegyeztetés és a társadalmi párbeszéd mellőzésével folyt eddig az új Országgyűlésben a törvényalkotás, és a jelek szerint - az év hátralévő hónapjainak törvényalkotási programja alapján - nem is kíván ezen változtatni a kormány.
   
Pataky felidézte: négy éve Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő legalább az OÉT-en ismertette a megszorító intézkedéseket, amelyek szükségessége ellen nem, de igazságtalan elosztása, a munkavállalókra háruló aránytalan terhek miatt a szakszervezetek tiltakoztak. A tartóssá vált feszültség ellenére fenntartott párbeszéd viszont lehetőséget adott arra, hogy a jogszabályokat befolyásolni tudják, így az Országgyűlés elé már olyan törvényjavaslatok kerültek, amelyekbe beépült a munkaadók és munkavállalók álláspontja - emlékeztetett az elnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!