Belföld

2010.08.05. 11:21

Választási szövetséget kötött az MSZP, az MSZDP és az MDF Nagykanizsán

Véget akarnak vetni Nagykanizsa botránykrónikákban való szereplésének és száműzni szeretnék az országos politikát a közgyűlésből - jelentették ki az MSZP, az MSZDP és az MDF városi vezetői csütörtökön, a választási szövetségükről és jelöltjeikről tartott nagykanizsai sajtótájékoztatón.

MTI

 Böröcz Zoltán, az MSZP városi elnöke azt mondta: a szocialista párt kezdeményezésére jött létre a nagykanizsai demokraták választási szövetsége, amely közösen jelöli polgármesternek Károlyi Attila ügyvédet, MSZP-s önkormányzati képviselőt. Az MSZP és az MSZDP között Nagykanizsán több éven át tartó megosztottságot is félretéve az MDF-fel azért társultak, hogy a várost "káoszba döntő" fideszes vezetést felváltsák.
   
A választási eredmény kihirdetéséig tartó együttműködés értelmében a 12 nagykanizsai választókörzetben hét jelöltet az MSZP, hármat az MSZDP és kettőt az MDF jelöl, de mindannyian a három párt közös támogatottjaként szerepelnek majd az őszi önkormányzati választásokon. A kompenzációs lista első tíz helyét is elosztották, az első helyen a közös polgármesterjelölt áll.
   
Károlyi Attila polgármesterjelölt kifejtette: az elmúlt négy évben Nagykanizsán a fideszes többség "anarchiát" okozott a városban, ami a helyi közgyűlés munkáját meggátolta. Szerinte ezért is kell száműzni a közgyűlésből az országos politikát.
   
Kérdésre válaszolva a három párt helyi elnökei elmondták: az együttműködéshez nem kellett engedélyt kérniük az országos vezetéstől. Böröcz Zoltán szerint ez "nem is divat" a szocialista pártban, Szányiné Kovács Mária, az MSZDP elnöke és Kardos Ferenc, az MDF vezetője pedig azt tette hozzá: belső szabályzataik szerint jártak el, vagyis a felsőbb vezetés is tud a szándékaikról.
   
Nagykanizsán a 2006-os választások előtt elmérgesedett a helyzet a szocialista párton belül, ami szakadáshoz vezetett, ekkor alakult meg az MSZDP helyi szervezete. Az ellentéteket miatt a tagság egy része nem támogatta Göndör István parlamenti képviselői jelölését, az önkormányzati választásokon pedig nemcsak más pártok támogatottjaival, de egymással szemben is indult és végül veszített két baloldali polgármesterjelölt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!