Belföld

2010.08.03. 14:46

Sok az engedély nélküli idősotthon

Somogy egyike azon megyéknek, ahol a legtöbb az engedély nélkül működő idősotthon - írta keddi számában a Somogyi Hírlap.

MTI


 Míg az állami intézményekbe jutásért sorba állnak az idősek, addig egyesek kihasználják a kiskapukat, engedély nélkül nyitnak otthonokat - olvasható a megyei napilapban, amelynek Varga Zsolt szociálpolitikus, a Somogy Megyei Idősügyi Tanács titkára arról számolt be, hogy a megyében három-négy intézményről van tudomásuk, amelynek nincs működési engedélye, vagy más tevékenységre szól, mint amit végez.
   
Általában azért nem legalizálják a működésüket, mert sem mentálisan, sem szakmailag, sem egészségügyileg nem felelnek meg az előírásoknak - közölte a szakember. Elmondása szerint a fenntartók élet-halál harcot vívnak az ellátottakért az állami normatíva megszerzése miatt.
   
Supala Olga, a megyei államigazgatási hivatal gyámhivatalának vezetője szerint Somogyban sem rosszabb a helyzet, mint másutt, csak itt kiemelten foglalkoztak ezzel a jelenséggel. A lehetőségeik korlátozottak, és sok esetben hiába szabják ki az akár milliós bírságot.
   
Hollósi Gabriella ellátott jogi képviselő szerint jellemző az illegális helyekre, hogy sokszor kihasználják az időseket, az utolsó fillérjüket is elszedik. Járt olyan helyen is - mondta, ahol pincében, garázsban helyezték el az ellátottakat. Tudomása szerint csak Kaposváron hat helyen gondoznak engedély nélkül időseket.

Ezek is érdekelhetik