Belföld

2010.08.06. 12:48

Felfegyverzett gombaszedők

Tiltott helyen szedett gombát két nő és egy férfi Fülöp külterületén, s utóbbi, amikor tetten érték őket, fegyverrel fenyegetőzött.

MTI

A rendőrséget két férfi értesítette, miszerint Fülöp külterületén, az általuk bérelt és őrzött tölgyerdő területén gombaszedőket értek tetten. A két nőt, illetve a társaságukban lévő férfit felszólították, hogy hagyják abba a gombaszedést, és adják át a már leszedett több szatyornyi vargánya gombát. A felszólítottak erre nem voltak hajlandóak, a férfi zsebéből fegyvert vett elő, azzal fenyegetődzött, majd társaival együtt a gombával elfutott - ismertette a részleteket a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
   
Tájékoztatása szerint a rendőri intézkedéseknek köszönhetően hamarosan azonosították a férfit és a két nőt. A megtartott házkutatások során egy riasztó gázfegyvert és egy légpuskát foglaltak le a rendőrök, a fegyvereket szakértő vizsgálja.
   
A 49 éves fülöpi férfi ellen - őrizetbe vétele mellett - rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, a két nő ellen lopás vétség gyanúja miatt folytatják az eljárást - közölte a szóvivő. 
   
Az ügy hátteréül elmondta: hazánk erdeiben a tulajdonos engedélye nélkül gombát gyűjteni ugyanúgy tilos, mint fát kivágni. A gombaszedők általában felvásárlók számára dolgoznak, akik majdnem annyit megadnak a termésért, mintha helyben piacolna vele a gyűjtő. A felvásárlók vélhetően külhoni piacokon értékesítik az árut.

Ezek is érdekelhetik