Belföld

2010.05.30. 16:52

Viharos vasárnap hazánkban

Sok munkát okozott a tűzoltóknak a vasárnap délutáni felhőszakadás az ország több pontján.

MTI


Felhőszakadás volt a Balaton déli partján vasárnap; a térségében rövid idő alatt húsz milliméter eső esett.  Szántódon, Zamárdiban több pincében szivattyúzni kellett a vizet, Balatonföldváron megteltek a vízelvező árkok. Ugyancsak Balatonföldváron a vasúti vezetékre zuhant faágat kellett eltávolítani, a vasúti közlekedésben azonban ez nem okozott fennakadást. Este hat óra előtt Kaposvárra is megérkezett a vihar.

Balesetek és zivatarok is lassították az autópályák forgalmát Budapest közelében. Az Állami Autópályakezelő Zrt. tájékoztatása szerint az M7-es Budapest felé vezető oldalán néhány kilométeren belül - a 25-ös és a 31-es kilométerszelvénynél - két baleset is történt, mindkettőnél lezártak egy-egy sávot a helyszínelés miatt.
   
Hatalmas mennyiségű csapadék zúdult Törökbálint-Érd-Budaörs környékére, ahol folyamatosan szivattyúznak a tűzoltók. A felhőszakadás és jégeső nyomán utakat zártak le, elakadt autókat húztak ki a néhol méteres vízből. A csatornarendszer nem bírta elnyelni a temérdek vizet, így a mélyebben fekvő területeken folyamatosan szivattyúznak az érdi hivatásos és a budaörsi önkéntes tűzoltók. Szinte házról-házra járnak, annyi a bejelentés.
   
Törökbálintnál az M7-es aluljárójában felgyülemlett 1 méteres vízből két személyautót is ki kellett menekíteni.
   
Négy személygépkocsi ütközött össze az M6-os Tolna megyei szakaszán, miután egy jármű megcsúszott a vízátfolyáson. Ezért lezárták a Budapest felé vezető pályát. Pécs felé sem lehet közlekedni a sztrádán, mert az eső miatt beomlott az út.
   
Több helyen fákat döntött, nagyobb ágakat tört a 82-es útra Pannonhalma térségében. A tűzoltók már elkezdték az utak letakarítását, de a törzsek, ágak még akadályozzák a forgalmat, ugyanakkor Bakonypéterdre egy megáradt patakhoz riasztottak őket, amely az első jelzések szerint házakat veszélyeztet.
   
Nagykanizsán több utca is víz alá került, valamint pincéket öntött el az esővíz. Több utcában is 15-20 centiméteres, az autók tengelyét is elborító sáros víz hömpölygött a felhőszakadást követően. 

További információk és képek a nagykanizsai viharról ITT!


A meteorológiai szolgálat jelzése szerint az országban bárhol előfordulhat zivatar, amit viharos széllökés, intenzív csapadék vagy jégeső kísérhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!