Belföld

2010.05.14. 18:33

Vigyázz, kész, start: zalaiak az új parlamentben

A 2010-es választások utáni új összetételű Országgyűlés pénteki alakuló ülésének délutánján, a szavazási szünetben kérdeztük a parlamentbe először bekerült zalai országgyűlési képviselőket. Mindahányan meghatottságról számoltak be.

Szabó Judit

- Több ország törvényhozási épületében  jártam már, bizton állíthatom, hogy a magyar parlament a világ legszebb épülete - mondta Gyutai Csaba, a Fidesz-frakció tagja, Zalaegerszeg alpolgármestere.  - A magyar történelem tárgyiasult színtere, s igazán felejthetetlen, felemelő érzés volt első alkalommal helyet foglalni a padsorokban.

A padtársak is zalaiak, a frakció ülésrendje a megyebelieket együvé tereli, tudtuk meg, így ő Vigh László és Pintér László mellett kapott helyet.
 
-  A kezdet mindig magában hordozza a siker és a kudarc lehetőségét, én remélem, hogy történelmivé nemesedő korszakként tartjuk majd számon ezt az időszakot - folytatta a friss képviselő, aki a kulturális bizottságban kap feladatokat, azon belül is a média- és sajtóügyek területén dolgozik majd.  Ez ügyben a nemzeti  intézmények helyzetének rendezését tartja sürgetőnek.

- A törvényjavaslatok közül szimbolikusan fontosnak  gondolom a kettős állampolgárság megadását, ezzel 2004 óta tartozunk a határon túl élő magyaroknak. A szlovák jelzésekhez csak annyit, nekik több tízezer kettős állampolgáruk él Németországban, Angliában. Volt erre már példa a magyar jogalkotásban is a XIX. század végén, amikor a csángókról volt szó.

Gyutai Csaba elmondta, igyekszik minél többet itthon is lenni, de a városi költségtérítésről nyilatkozatban fog lemondani hamarosan.


- Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy zalaiként Deák Ferenc, a haza bölcse utódaként országgyűlési képviselő lehetek, felemelő számomra és köszönöm a választóknak, hogy képviselhetem őket - szólt a hála hangján Baracskai József, aki területi listáról került az MSZP frakció padsoraiba.

A képviselő egy mondat erejéig kitért a Jobbik frakcióvezetője, Vona Gábor viselkedésére, jelezve, felemásra sikeredett a provokáció.

- Méltóságteljesnek, korrektnek  tartottam a politikai ellenfelek közti gesztusokat az első napon, csupán az volt elkeserítő, hogy egy jobbikos folyosói csoportosulás fütyült, amikor a mi frakciónkat meglátta - tette hozzá, jelezve, az MSZP képviselőcsoportjának hangulatát meghatározta, hogy nyolc év kormányzati pozíció és felelősségvállalás után szoknia kell az ellenzéki státuszt.

- Ellenőrző és egyensúlyi szerepet fogunk betölteni, de ez nem jelenti a felelőtlen, önmagáért való  szembenállást.

Baracskai József a fenntartható fejlődéssel foglalkozó bizottságban tevékenykedik majd, úgy érzi, ez illik a zöld Zala elképzelésekhez, ezzel is tudja támogatni megyénk fejlődését, az itteni terveket.

- A kis falvak élhetővé tételében szerepet játszhat például a bioélelmiszerek termelésének ÁFA-könnyítése - vázolta ötleteit, majd arról beszélt, hogy az őszi önkormányzati választásokra, mint az MSZP megyei elnöke már most szeretné elkezdeni a felkészülést, s mivel e kettő  teljes embert kíván, a családi vállalkozásban végzett civil munkáját szünetelteti, de ennek ellenére a lehető legtöbb időt zalai ügyeknek szenteli.


Pintér László, a megyei közgyűlés alelnöke, Kerkakutas korábbi faluvezetője mostantól az országgyűlési Fidesz-frakcióban is helyet foglal.

- Kerkakutas már 1947-ben adott parlamenti képviselőt Belső Gyula személyében, aki később Amerikában élt, s a rendszerváltás utáni első alakuló ülésre meg is hívták, jómagam még beszélhettem az azóta elhunyt földimmel. Az ő szellemiségéhez is szeretnék hű lenni, amikor a zalai kisfalvakban élőket, s manapság ott igen nehezen boldogulókat képviselem az ország törvényhozásában.

Mint elmondta, tetszett neki, hogy az ünnepi hangulatnak megfelelő mértéktartó viselkedést tapasztalt a többség részéről, s úgy vélte, ehhez a reggeli ökumenikus istentisztelet további emelkedett keretet adott.

Pintér László a külügyi és határon túli magyarokat támogató bizottságban kap majd feladatokat, de a mezőgazdaság gondjaival is foglalkozni kíván, s parlamenti képviselői súlyát e terület felemelkedéséhez szeretné felajánlani.

- Sok időt szeretnék a lenti választókerületben tölteni, s a megyei közgyűlési munkámat is maradéktalanul el kívánom végezni, de bizonyára hetente néhány napot igénybe vesz a budapesti elfoglaltság jelezte jövőbeni időbeosztása gondjait, s ő is hozzátette, a megyegyűlési munka után járó költségtérítésről természetesen lemond.

- Most sajnos ezen a napon nem tudtam elhozni a feleségemet, mert nem lett volna időm vele lenni, így ő unatkozott volna, de megígértem neki, hogy ezt hamarosan pótolni fogjuk - mondta végül Pintér László, utalva a legfontosabb kötődésre.

OLDALTÖRÉS: Göndör István parlamenti jegyző lett



Göndör István parlamenti jegyző lett



Göndör István parlamenti jegyző lett



Göndör István parlamenti jegyző lett

Göndör István szocialista képviselő pénteken az ötödik ciklusát kezdte meg a Parlamentben. A politikust az Országgyűlés  tíz jegyzője közé választották, ami a cím mellett, sok új feladattal is jár.


- Annak ellenére, hogy pénteken már ötödik alkalommal tettem le képviselői eskümet, még mindig fantasztikus élményt jelent részt venni egy ilyen ünnepélyes eseményen - mondta pénteken a szocialista képviselő. - Egyetértek a köztársasági elnökkel, aki szerint óriási felelőssége van a Parlamentnek, hiszen a veszekedés és civakodás helyett, pozitív jövőképet kell adni az országnak. A jegyzői posztot megtiszteltetésnek tartom, s ilyen értelemben előre lépést is jelent számomra, hiszen a jegyzők az Országgyűlés vezérkarához tartoznak. Jegyzőként elsősorban az ülések előkészítése, a házszabály betartatása, a titkos szavazások lebonyolítása, illetve a szó szerinti jegyzőkönyvek hitelesítése lesz a feladatom.

Göndör István elmondta: a pénteki eskütétel során nem véletlenül fordítottak hátat Vona Gábornak. Szerinte felettébb ellentmondásos felesküdni az Alkotmányra és a törvények  betartására úgy, hogy közben jogszabályt sért valaki.

- Az elkövetkező négy évben kiemelten szeretnék foglalkozni  a közbeszerzésekkel, s persze  a költségvetési vitákból sem fogok kimaradni - jegyezte meg a képviselő.

A kanizsai képviselőt a parlamenti párbeszédről, annak esélyéről  is kérdeztük. Mint mondta: az elmúlt időszakban azt már megtanulta, hogy a tévéközvetítések ideje alatt minden a színjátékról szól, ám reméli, ahogy eddig is, a bizottságokban és a folyosókon érdemi egyeztetések is lesznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!