Belföld

2010.05.29. 13:37

Lemondott az SZDSZ elnöke (frissítve)

Lemondott Retkes Attila az SZDSZ elnöki posztjáról szombaton.

MTI

 
Az SZDSZ 2007-ben megalakult kulturális és médiakabinetjének titkáraként kapcsolódott be az országos (szak)politikába. Ugyancsak 2007-ben hozta létre a párt budapesti kulturális munkacsoportját, amelynek vezetője lett.
   
2009. július 12-én a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen az SZDSZ elnökévé választották. A pártelnöki posztért szintén versengő Weinek Leonárd a szavazás után bejelentette kilépését az SZDSZ-ből, másnap tucatnyi pártalapító, neves támogató, a demokratikus ellenzék több egykori tagja - köztük Fodor Tamás, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Konrád György, Kozák Márton, Rajk László - is nyílt levélben közölte, hogy elhagyja a pártot.
   
Retkes Attila első sajtótájékoztatóján a párt nevében négy dologért kért bocsánatot a magyar társadalomtól: a korrupciós ügyekért, a vidék magára hagyásáért, a határon túli magyarok elhanyagolásáért, a fölényes, agresszív stílusért. Ezután azonnal lemondásra szólította fel Kóka János parlamenti frakcióvezetőt, aki ezt visszautasította. Ettől kezdve a parlamenti frakció a pártvezetéstől függetlenül működött.
   
2009 decemberében az SZDSZ küldöttgyűlése elfogadta az Újratervezés című, a 2010 és 2014 közötti időszakra készített pártprogramot, majd januárban az országos tanács elfogadta, hogy a parlamenti választáson együttműködnek a Magyar Demokrata Fórummal.
   
Idén áprilisban az SZDSZ a választások első fordulójának eredményei alapján nem került be az Országgyűlésbe, ezzel a magyarországi rendszerváltozás egyik vezető politikai ereje parlamenti képviselet nélkül maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!