Belföld

2010.04.30. 08:00

Megkezdte a külképviseleti urnák bontását az OVB

Megkezdte a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák bontását péntek reggeli ülésén az Országos Választási Bizottság.

MTI

A 85 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában a magyarországi szavazással egy időben történt a voksolás (kivéve Amerikát, ahol már szombaton szavaztak az időeltolódás miatt). A külképviseleteken az Országos Választási Iroda közlése szerint 1.453 voksot adtak le.
   
A külképviseleti voksolás sajátossága, hogy a külföldön leadott szavazatokat nem ott számolják össze, hanem Magyarországra szállítják, hogy a külföldön szavazók hazai lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének szavazatai közé keverhessék őket, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.
   
Az urnát a szavazás befejezése után lezárták, és a külképviseleti választási iroda vezetője indult el vele Budapestre. A Magyarországra repülővel vagy - az izlandi vulkáni hamufelhő miatt Európából - autóval érkező urnákat a törvényes határidőn belül, csütörtök éjfélig az Országos Választási Központba (OVK) szállították.
   
A 85 külképviseletből három olyan volt - Bejrút (Libanon, 1 szavazó), Rabat (Marokkó, 3 szavazó) és Mexikóváros (Mexikó, 1 szavazó) - ahol végül senki nem ment el voksolni, így ezekre a helyekre feleslegesen utazott el a külképviseleti választási iroda vezetője. A szavazási iratokat azonban akkor is haza kellett hozni, ha nem használták fel őket.
   
Londonból és Brüsszelből a sok szavazó miatt két urna érkezett Budapestre, így 84 külképviseletről 86 urnát vittek az OVK-ba.
   
Az urnákat az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek reggel kezdte el felbontani, és egyéni választókerületenként csoportosítani. Az 57 egyéni választókerület szerint csoportosított szavazási iratokat délután átadják az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok (oevb) elnökének. Az iratokat az oevb bontja majd fel.
   
A második fordulóban a külképviseleti szavazatok megszámlálására kijelölt szavazókörben a szavazás lezárása után az urnákat lezárják ugyan, de a szavazatok megszámlálását csak akkor kezdik meg, ha a külföldi szavazatokat már hozzákeverték a hazaiakhoz.
   
A külképviseleti névjegyzékbe vett 2.885 választópolgárból 1.453 adta le a szavazatát a második fordulóban, így a részvétel 50,36 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!