Belföld

2010.03.17. 19:22

LB: Új eljárás kell a Tubes-ügyben

Százak ünnepelték Pécsett a Legfelsőbb Bíróság (LB) Tubes-perben hozott szerdai döntését, amelyben új eljárásra kötelezte a Honvédelmi Minisztérium (HM) építési osztályát a NATO-radar telepítésének ügyében.

MTI

A Jókai téren összegyűlt tömeg tapssal és ovációval fogadta a városnak és a civileknek a budapesti bírósági tárgyalásról érkező képviselőit. Voltak, akik elhozták magukkal a lokátorellenes tüntetésekről ismert transzparenseket, zászlókat és "radar" feliratú ernyőket.

Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője, miután kiszállt a "küldöttséget" szállító mikrobuszból, úgy fogalmazott: a bíróság iránymutató, előremutató határozatot hozott, amely megítélése szerint új korszak, új szemlélet kezdetét jelentheti. Olyanét, melyben a környezet és természet védelme a korábbinál sokkal hangsúlyosabb szerepet kaphat.
   
Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere beszédében arra utalt, hogy tíz hónappal ezelőtt, polgármester-választási kampányában megígérte: "ha a választás úgy alakul, nem épül radar" a Tubesen. "Túl vagyunk a választáson, túl vagyunk a mai ítéleten, ezzel a dolog be van fejezve" - mondta.
   
A politikus köszönetet mondott mindazoknak, akik szerepet vállaltak a radarellenes küzdelemben. Azt mondta: Pécs nem csak kulturális fővárosi címére, hanem lelkes, civil ügyekért, városáért és környezetéért kiállni képes közösségére is büszke lehet.
   
"Ezért a bátor magatartásért Pécs és minden lakója megérdemli - jegyezte meg Páva Zsolt -,
hogy a baranyai megyeszékhely biztonságos, szép, radarmentes város legyen a következő száz évben is".   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!