Belföld

2009.10.20. 05:03

Újraindulhat a szénbányászat a Mecsekben

Megkezdené a tavasszal a feketekőszén külszíni fejtését Nagymányok térségében a Calamites Kft., s ha sikerrel jár, az a szénbányászat újraindítását jelentené a Mecsekben.

MTI/AP

Verbőci József, a területen elsőbbségi bányászati jogokkal rendelkező vállalat ügyvezető igazgatója elmondta: a cég már megkapta a környezethasználati engedélyt, és ha a Bányaműszaki Felügyelőség jóváhagyja műszaki üzemi tervüket, nincs akadálya a bányanyitásnak. Elképzeléseik szerint a földunkákra már 2010 késő tavaszán sor kerülhet, a termeléshez szükséges energiaellátás és a szénelőkészítés 200-300 millió forintos beruházást igényel majd.
   
Közölte, hogy a cég és a vele együttműködő partnerei évente 100 ezer tonna kőszén kitermelését tervezik a külszíni fejtéssel elérhető 2-2,5 millió tonnára becsült nagymányoki szénvagyonból.
   
Verbőci József megjegyezte ugyanakkor, hogy az 1995-ben alakult magyar tulajdonú, bányászati kutatásokkal foglalkozó társaság stratégiai célja a "tiszta szén" technológiák meghonosítása. Ennek lényege, hogy a kitermelt szenet speciális eljárással generátorban elgázosítják, majd az így kapott - hidrogént, szén-monoxidot tartalmazó - úgynevezett szintézisgázt hő- és villamosáram-termelésre használják fel, továbbá szénvegyészeti végtermékeket állítanak elő - közölte.
   
Az igazgató rámutatott: egy tonna szénből mintegy 2 ezer köbméter gáz nyerhető, amelynek fűtőértéke ugyan sokkal kisebb a ma használt földgáznál, de felhasználása a jövő energetikai árprognózisait figyelve gazdaságos lehet, s kiválthatja a gázimport egy részét. A szénre alapozva Nagymányok térségében olyan energetikai mintapark létrehozását is tervezik, amelyen keresztül bemutathatók a szén Magyarországon még nem honos, a fejlett államokban azonban már sikerrel alkalmazott hatékony, környezetbarát, sokoldalú felhasználásának lehetőségei.
   
Az igazgató szólt arról, hogy a Calamites a mintapark sikere esetén hozzálátna a mélyebb rétegekben található, 600 millió tonnára becsült máza-váraljai földtani szénvagyon kitermeléséhez, és a nagymányoki feldolgozáshoz hasonló, de lényegesen nagyobb volumenű hasznosításához. A máza-váraljai lelőhelyre vonatkozó földtani zárójelentést novemberben tervezik leadni, és e területre kérni fogják az előzetes környezethasználati engedélyt is.
   
Verbőci József megjegyezte: egyelőre a nagymányoki projektre összpontosítanak. Annak gyakorlati megvalósításával újraindulhat a két évszázados hagyománnyal rendelkező szénbányászat a Mecsekben, ahol a mélyművelés a kilencvenes évek végén, a külszíni fejtés pedig 2002-ben szűnt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!