Belföld

2009.10.06. 05:12

Kisebb földrengés volt Záhony környékén

Nyíregyháza - Kisebb, a Richter-skála szerint 2,2 erősségű földrengés rázta meg Záhony környékét; sérülésekről, anyagi kárról nem érkezett bejelentés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra - közölte a szervezet vezetője kedden.

MTI/AP

A földmozgást hétfő este 21 óra után észlelték, s a rengés tényét az Országos Szeizmológiai Intézet is megerősítette - mondta Pernyák Sándor ezredes.

 Az igazgató tájékoztatása szerint a rengéskor a helyiek kisebb talajmozgást észleltek és morajlást hallottak. Mivel a térség jelentős vasúti átrakókörzet - a környéken találkozik az európai normál és az eurázsiai széles nyomtávú sínhálózat - az emberek azt hitték, tehervonatok közlekedése okozza a földmozgást és a hangot.

Pernyák Sándor hozzátette: személyi sérülésről, vagy épületkárról eddig nem kapott bejelentést a katasztrófavédelmi szervezet.

Az ezredes megemlítette azt is, hogy a határ túloldalán, az ukrajnai Kárpátalján is észlelték a hétfő esti földmozgást, s erről a szomszédos ország társszervezete értesítette a nyírségi katasztrófavédelmi igazgatóságot.

Szabolcsban és Kárpátalján az utóbbi években több kisebb földrengést észleltek, személyi sérüléssel, anyagi kárral viszont egyik sem járt.

 

 

Ezek is érdekelhetik