Belföld

2009.10.09. 05:20

Keresik az ország legjobb libareceptjét

Budapest - A közelgő Márton napi rendezvények előfutáraként az ország 19 múzeuma és tájháza keresi az ország legjobb libareceptjét. A zsűri által a legfinomabbnak ítélt receptek alapján az ételeket elkészítik a szentendrei Skanzenben a Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron.

MTI/AP

A Márton napi hétvégét megelőzően hirdették meg a Márton Napi Libato(u)r-ra jelentkező 19 kulturális intézményben a Keressük az ország legjobb libareceptjét! versenyt. A kezdeményezés apropója, hogy az akcióban részt vevő múzeumok és tájházak többsége november 7-én és 8-án tartja Márton napi rendezvényét, hiszen ebben az évben november 11-e éppen a hét közepére, szerdára esik.
   
A 19 helyszínen számos különleges libás ételt készítenek és kínálnak az érdeklődőknek, libazsíros kenyeret hagymával és libatepertővel, melyhez természetesen egy-egy korty újbor dukál - közölte a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
   
Minden múzeum vagy tájház a hozzájuk beérkezett receptekből a legjobbnak ítélt írást küldi el a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. A 19 főzési útmutató közül az 5 legjobbat egy 5 főből álló szakmai zsűri választja ki. A versenyen részt vevő receptnek tartalmaznia kell a hozzávalók pontos mennyiségét és az étel elkészítésének részletes leírását. Kikötés, hogy a receptben csakis libahúsból készült étel szerepelhet. A recepteket jól olvasható írással postán vagy galambpostán illetve gépelve e-mailen kell eljuttatni az akcióban résztvevő múzeum vagy tájház részére október 16-ig.
   
A zsűri által legjobbnak ítélt 5 recept alapján Bede Róbert mesterszakács főzi meg az ételeket a Skanzenben november 7-8-án a Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron. Mindemellett a nyertesek egy-egy múzeumi ajándékcsomagban részesülnek, és természetesen megkapják Szent Márton újborát is.

Ezek is érdekelhetik