Belföld

2009.10.05. 12:37

Fegyelmi eljárás az újságírót rabosító rendőrrel szemben

Budapest - Fegyelmi eljárást rendelt el Krammer György Zsolt ezredes, a XIV. kerületi rendőrkapitányság vezetője azzal a rendőrrel szemben, aki rabosította Pindroch Tamást, a Magyar Hírlap újságíróját, miután Keller László feljelentést tette ellene rágalmazás miatt.

MTI/AP

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn közleményben tudatta: az eljárás alá vont rendőr "a rabosítás során tévesen alkalmazott egy jogszabályt", az ugyanis 2009. augusztus 1-jén módosult, és azóta "nem kell nyilvántartani annak az adatait, akivel szemben a büntetőeljárás magánvádas bűncselekmény miatt előterjesztett magánindítvány alapján indult".

A rendőrségi közlemény emlékeztet rá: a XIV. kerületi rendőrkapitányságon 2009. február 17-én egy magánszemély feljelentése alapján indult a nyomozás nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás megalapozott gyanúja miatt.

Szombaton a Szabadság Kör tiltakozott és követelt vizsgálatot Pindroch Tamás rabosítása ügyében. A Szabadság Kör szerint ki kell vizsgálni, hogy a rendőrség "szakmai hozzá nem értésből" vagy "politikai utasításra" döntött úgy, hogy rabosítja a lap újságíróját - közölte Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szombaton, sajtótájékoztatóján.

Pindroch Tamás a tájékoztatón azt mondta, két cikk miatt jelentette fel őt Keller László (MSZP). Az írások - mint az újságíró kifejtette - arról szóltak, hogy Keller László, akkor még a Pénzügyminisztérium államtitkára, "megkerülve a parlamentet hozott meg egy törvényt". Pindroch Tamás hozzáfűzte, alkotmánybírósági határozat is szól erről az esetről.

Az újságíró úgy fogalmazott: rabosításának ügye azt mutatja, hogy a "gyurcsányizmus" tovább él, a szabadságjogok, a véleményszabadság biztosítása, a sajtószabadság pedig nem él Magyarországon. Szerinte a demokrácia sárba tiprását jelenti, ha rabosítani lehet egy újságírót, aki kifejti a véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!