Belföld

2009.09.16. 09:29

Átláthatóbb üvegzsebek aggályokkal és kérdésekkel

Megyei körkép - Legkésőbb tegnap fel kellett tenni az állami és önkormányzati cégek honlapjaira a vezetők juttatásairól szóló adatokat. Változatos megoldások születtek, s nem minden zalai cég tett eleget az előírásoknak.

nincs nev

Augusztusban jelent meg a köztulajdonban álló gazdasági társaságok átláthatóbbá tételéről szóló kormányrendelet, amely kimondja, hogy szeptember 15-ig közzé kell tenni a vezetők juttatásait azoknak a cégeknek az esetében, amelyekben az állam, helyi önkormányzat, költségvetési szerv vagy közalapítvány többségi befolyással rendelkezik. A rendelet szerint a nyilvánosságra tartoznak a középvezetők juttatásaira, a prémiumokra és a végkielégítésekre vonatkozó információk is, valamint a vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok megbízási díjai és egyéb járandóságai. 



A Zala Volánnál hosszú a lista

A közérdekű adatokat a cégek honlapjára kell feltölteni, mindenki számára elérhető módon. Megnéztünk tegnap néhány weblapot, hogy szerepelnek-e rajtuk az adatok. Az állami tulajdonban lévő Zala Volán Zrt. hosszú listát tárt a nyilvánosság elé, 39 vezetőről. A személyi alapbérek nettó 136 ezer és 295 ezer forint között mozognak, a kitűzött prémiumok 30-50 százalékosak. Zalatnai László vezérigazgató személyi alapbére közel nettó 468 ezer forint. Prémiumának maximuma 80, kifizetett prémiumként 28,8 van feltüntetve.

- A Zala Volán a harmadik vezetői szintig nyilvánosságra hozta a munkatársak juttatásait - tájékoztatta lapunkat Kiss Ferenc MSZP-s országgyűlési képviselő, a részvénytársaság humángazdálkodási főosztályvezetője. Véleménye szerint a kormányrendelet végrehajtásával nem az állami, hanem az önkormányzati cégeknél lehetnek gondok.

- Ha fel is teszik az internetre az első számú vezető javadalmazásáról szóló információkat, nem vagyok biztos benne, hogy az egyéb munkaviszonyban álló vezetők és az önkormányzati cégek leányvállalatait irányító személyek fizetését is nyilvánosságra hozzák - mondta Kiss Ferenc.



A Zalavíz Zrt.-nél részleges

A zalaegerszegi önkormányzat többségi tulajdonában lévő cégek közül tegnap a Zalavíz Zrt. honlapjára pillantottunk rá többször, mert legutóbb, amikor körkép készült a cégvezetők javadalmazásáról, egyedül dr. Burján Richárd vezérigazgató zárkózott el fizetésének közlésétől. Tegnap felkerült az adat a honlapra: eszerint a személyi alapbére bruttó 609000 (nettó 314307) forint, prémiumként maximum az egy évre járó alapbér 90 százalékát kaphatja a teljesítéstől függően, s legfeljebb hat havi átlagbért kaphat végkielégítésként. A cég többi vezetőjéről még nem jelent meg információ, de ez változhat, jelezte a vezérigazgató. 



Ha nincs honlap?

Több vállalatnál nem tudták egyértelműen kiolvasni a kormányrendeletből, hogy mely vezetői szintig kell közzétenni a fizetéseket. Ezt vizsgálják a keszthelyi Városüzemeltető Kft.-nél is. Végh Szilárd ügyvezető hangsúlyozta: soha nem volt titkolnivalójuk a fizetésekkel kapcsolatban, s ma olvasható lesz az interneten a javadalmazása.

- Még azt kell tisztázni, hogy a vezető kollégáim fizetését is nyilvánosságra kell-e hozni. Ha igen, azok is megjelennek az interneten.

A megyeszékhelyi cégekhez visszakanyarodva a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. weboldalán már hétfőn olvashattunk Doszpoth Attila vezérigazgató juttatásáról, Gyuk György, a Strand Kft. vezetője pedig a teljes munkaszerződését közzétette. A Városgazdálkodási Kft.-nek nem találtuk a honlapját, s ez rávilágított a kormányrendelet jókora kiskapujára: nem írja a jogszabály, hogy saját weboldal híján is szerepeltetni kell valahol az információkat. Megkérdeztük Nagy András ügyvezető igazgatót, hogyan tesz eleget a kormányrendeletben foglaltaknak. Elmondta, hogy az adatokat a nyilvános cégiratok között letétbe helyezték, s javaslatot tettek a tulajdonosuknak, hogy milyen formában hirdessék ki azokat, de erről nem akart részleteket elárulni.



A Zalaerdő Zrt-nél nem találtuk

Az állami tulajdonú Zalaerdő Zrt.-nek van weboldala, de hiába kerestük a vezetők juttatásait, nem találtuk. Feiszt Ottó vezérigazgató alapbérét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. honlapjáról ismerjük, havi bruttó 1063000 forintot keres, az elérhető prémiuma az éves alapbér 80 százaléka.

Feiszt Ottó lapunknak elmondta: azért nem közölték a vezetői juttatásokról szóló számokat, mert aggályok fogalmazódtak meg a kormányrendelettel kapcsolatban.

- Az erdészeti és faipari ágazati párbeszéd bizottság, mint az érdekképviseletek képviselője, a kormányfőhöz fordult, hogy vonja vissza a rendeletet, segítséget kért az adatvédelmi biztostól az ügyben, és megkereste az Alkotmánybíróságot a jogszabály megváltoztatása érdekében. Véleményünk szerint a kormányrendelet ellentétesaz adatvédelmi törvénnyel, amely alapján a vezető munkatársak jövedelmét és pénzbeli juttatásait akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha az érintett hozzájárul, vagy ha törvény kötelezi erre a munkáltatót, márpedig a kormányrendelet alacsonyabb szintű jogszabály, mint a törvény. 

Aggályos a kormányrendelet azért is, mert az erdészeti részvénytársaságok nem közfeladatot ellátó cégek, mint például a Szerencsejáték Zrt., és közpénzt sem használnak fel. Ezek versenyszférában dolgozó gazdasági társaságok, amelyeknél hatalmas versenyhátrányt jelent, ha a vezető beosztású kollégák neve, juttatásai, alkalmazási feltételei nyilvánosságra kerülnek, mert így például a konkurens vállalatok nagyon könnyen állást tudnak ajánlani a legjobb munkatársainknak. Álláspontom szerint a saját fizetésem sem közérdekű adat, azt valószínűleg nem a jogszabályokkal összhangban tette közzé korábban az MNV Zrt. - mondta Feiszt Ottó, hozzátéve: azért sem teszik fel a honlapjukra most a neveket és juttatásokat, mert ha később megváltozik az erről szóló kormányrendelet, előfordulhat, hogy pereskedni kellene a munkatársaival, s kártérítést fizetni nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!