Belföld

2009.08.29. 11:32

Rendőr-roma találkozó: vége a gyilkosságsorozatnak?

Budapest - A romák környezetében sok a bizonytalanság, nem bíznak abban, hogy a romák elleni támadások miatt előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak elfogásával minden elkövető rendőrkézre került - erről az Országos Cigány Önkormányzat elnöke beszélt szombaton a felderítés kapcsán szervezett, rendőri és roma vezetők részvételével tartott találkozón, Budapesten.

zaol.hu

Kolompár Orbán azt mondta, hogy a gyanúsítottak elfogása után is jelentek meg fekete terepjárók a cigánytelepek környékén és ez zavargásokhoz vezetett több településen. Mint hozzátette, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Pest megyében is történtek olyan esetek, amikor saját életüket és családjuk életét féltő romák ásóval, lapáttal felfegyverkezve állították meg ezeket a járműveket. 
    
Hangsúlyozta: a sajtó ezt úgy állította be, mintha a romák kifejezetten bűncselekmény szándékával rontottak volna a kocsikra, holott félelmükben tették ezt. Kitért arra, hogy sok esetben dolgozni sem mertek elmenni a romák.  
    
Turi András, az igazságügyi tárca szakállamtitkára leszögezte: a gyilkosságsorozat megszűnt, vége van ennek az etnikai eredetű bűncselekmény-sorozatnak. Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen esetek miatt ne maradjanak otthon a romák, menjenek el dolgozni, ellenkező esetben e réteg helyzete még kilátástalanabbá válik.

A rendőr-roma találkozón még számos fontos dolog elhangzott:

Több embert elfogtak a rendőrök önbíráskodás miatt és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket - mondta Bencze József országosrendőrfőkapitány szombaton a romák elleni támadások felderítésével kapcsolatban roma és rendőri vezetők között tartott találkozó után újságíróknak.

Bencze József konkrét számokról sem a gyanúsítottak, sem az ügyek esetében nem beszélt, csak annyit mondott, hogy több megyében is fordultak elő ilyen esetek az elmúlt hónapokban. Hozzátette: többeljárást kezdeményeznek önbíráskodás és közúti veszélyeztetés miatt.   
 z országos rendőrfőkapitány cáfolta azt a szombati sajtóhírt, miszerint a támadás ügyében elkészült volna a lefoglalt fegyverek szakértői vizsgálata. Szintén sajtóhírre vonatkozóújságírói kérdésre válaszolva közölte, nem tud róla, hogy már régóta figyelték volna az egyik gyanúsítottat, de ha történt volna is ilyen, az államtitkot képezne.


A Külügyminisztérium szerint anyagi haszonszerzés céljából szervezik ismeretlenek a magyarországi cigányok kivándorlását - erről a tárca képviselőjeszombaton beszélt a romák elleni támadások elkövetőinek felderítése kapcsán szervezett, rendőri és roma vezetők részvételével tartott találkozón, Budapesten. 

Berta Krisztina, a konzuli főosztály vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy sem Kanada, sem az európai országok nem adnak menekültstátust a Magyarországról kivándorolni készülőknek, ezért aKülügyminisztérium nem tanácsolja a romáknak, hogy elinduljanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!