Belföld

2009.06.13. 06:29

Dilemma nyáron: Hol legyenek a gyerekek?

Zalaegerszeg - Ezek a napok már a tanév végéről szólnak. Megyénkben 21 ezer általános- és közel 13 ezer középiskolás diák akaszthatja szögre az iskolatáskát. Legalábbis a nyári vakáció idejére.

Sinkovics Eta


Ám a szünidő amennyire öröm a gyerekeknek, annyira gond a szülőknek: hova helyezzék el csemetéjüket erre a két és fél hónapra?

- Nehezen oldjuk meg a helyzetet - reagált gondterhelten a felvetésre a megyeszékhelyi Székely Tamás. - 9, 11 és 13 évesek a gyerekeink, s most úgy néz ki, az Apáczai napközis táborba mennek. Sajnos nagyszülők nincsenek, a feleségemmel dolgozunk. Nem lehetnek a gyerekek egész nyáron felügyelet nélkül. Két hét szabadságra biztosan elmegyünk valahová, de a részleteket még nem tudjuk - tette hozzá. 

Vargáné Sebestyén Eszter szavaiból az derült ki, náluk szerencsére nem okoz komolyabb gondot a hosszú vakáció. Tíz- és hatéves fiuk elhelyezésében ugyanis a nagyszülőkre is számíthatnak.

Mint az anyuka elmondta, összehangolják, mikor, kinél legyenek a gyerekek. A tanévzárást követően nagyfia kosaras, majd dzsúdó táborban tölt egy-egy hetet.

- Azután én is szabadságon leszek, majd augusztusban az egész családdal Tihanyban is időzünk - utalt a tervezett programokra. Elégedetten szólt azokról a még megfizethető tábor lehetőségekről, amelyek nem ott alvósak , mert, mint mondta, a másikak árai elég húzósak. 


A falvakban megoldottabbnak tűnik a gyerekek szünidei felügyelete, annál is inkább, mivel sok helyütt több generáció él együtt. 

Ám a kimozdulás, az élmények gyűjtése fontos az itt élők számára is. A söjtöri iskolában ottjártunkkor diák- és gyereknapi örömködés tanúi lehettünk. Az intézmény tanulói közül sokan kiemelkedően szerepeltek tanulmányi versenyeken, ők a héten jutalomkiránduláson vettek részt Zalaszentgróton. Köztük Kulcsár Ildikó, aki matekból, Szabó Tímea, ő anyanyelvi, matematika és kémia versenyen végzett az élen, Klujber Richárd pedig földrajz- és KRESZ-versenyeken ért el sikereket. Hetedikesek, s nagyon várják a szünidőt.

- Elfáradtunk, hosszú volt - kommentálta Richárd.

Ildikó főleg otthon tölti a nyarat, de balatoni kirándulás is szerepel a programban.

- Gyakran elmegyünk a bázakerettyei strandra, s több időm jut az olvasásra is - vázolta terveit. Tímea hasonlóan tölti a szünidőt, Richárd pedig alig várja, kedvenc kutyáival barangolhasson, illetve a terepbiciklizésnek hódolhasson. A családdal Szlovákiába is elutaznak egy hétre.

Az iskola 150 diákot számlál, közülük csak kevesen jutnak el valamilyen táborba. 


A novai szabadidőközpontban a megyeszékhelyi Öveges-iskola diákja lógatják a lábukat a vízbe, mintát véve a szünidei hangulatból
Fotó: Pezzetta Umberto

- Gyakran elkérnek egy-egy hétre 20-30 ezer fort körüli összeget is, s ezt nem tudják a családok kifizetni - mondta Bíróné Bondor Katalin igazgatónő. - A tavalyi évet szerencsésnek mondhattuk, szervezhettünk napközis és bentlakásos tábort is, idén azonban csak az utóbbira tudunk pályázni. Ez éppen most van folyamatban, a 4-7. osztályosokkal az Alföldre szeretnénk elmenni. Ezekre az alkalmakra szükségük van a gyerekeknek. Közösségépítés, személyiségfejlesztés szempontjából nagyon jó dolog a táborozás. Ha nyerünk a pályázaton, az egyhetes programon 35-40 gyerek vehet részt, teljesen ingyenesen. Ilyenkor elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű diákokat támogatjuk - tette hozzá az igazgatónő.

A novai szabadidőközpontban a megyeszékhelyi Öveges-iskola kiránduló tanulóival találkoztunk.

Látszott, már megérintette a gyerekeket a szünidei hangulat, amibe jövő héten teljes egészébe belevethetik magukat. Már, aki... Merthogy Salamon Edit, az iskola igazgatóhelyettese, de a tanárkollégái szavai is arra utaltak, sok diáknak az itt szerzett élmények maradnak egész vakációra. Még akkor is, ha a lehetőségek tárát idén két táborral bővítik. Az 5-6. osztályosoknak Sikondára, a negyedikesekkel kiegészítve pedig Balatongyörökre szerveztek szabadidős programot. Fizetősek ugyan, ám az önkormányzat pályázati támogatása jóvoltából, nem terheli meg annyira a szülők pénztárcáját. 


Kapcsolódó cikkünk - kattintson a címre:

A kulcsosokat is 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!