Belföld

2009.04.23. 06:09

Felkavaró! Tumultus az állásbörzén

Zalaegerszeg - Szerda reggel fél kilenc. Hatalmas tömeg a városi hangverseny- és kiállítóterem előtt. Feszült várakozás, folytott beszélgetés. Mindenki ugyanazzal a céllal jött: munkát akar találni.

Varga Lívia

Pár perccel a kilenc órai kapunyitás előtt már közel ezer ember várakozik a zsinagóga előtt. Fiatalok, középkorúak s nem sokkal a nyugdíj előtt állók is érkeztek a regionális munkaügyi központ állásbörzéjére.

- Reményekkel telve jöttem az állásbörzére - áll meg mellettünk Horváth Mariann.

A Deák-iskola szociális ügyintéző szakán végzős, örökké mosolygós, végtelenül optimista lány beszélgetésünkkor már túl volt egy állásinterjún, s mint meséli: a feltételeknek megfelelt, így bízik a pozitív visszajelzésben.

- Bár van még szűk két hónapom az iskolában, nem lehet elég korán elkezdeni az álláskeresést, a lehetőségek ugyanis rendkívül korlátozottak. Nézz körbe, itt is mennyien vagyunk! - folytatja. - Tizenkét osztálytársam közül jelenleg egynek van biztos állása, ha végez. Bár imádom a szakmám, ma már nem ragaszkodom ahhoz, hogy ebben helyezkedjek el. Szinte bármit elvállalnék. Jelenleg húszéves öcsémmel lakom, aki szintén munkanélküli, így nagyszüleink tartanak el bennünket. A jövőben azonban már nekünk kell őket segíteni, hisz nagyon kevés az a pénz, amiből hónapról-hónapra gazdálkodhatnak.

A türjei Varga Erzsébet valamivel kedvezőbb kiindulópontból vágott neki a börzének, ő ugyanis a jobb állást, kedvezőbb lehetőséget, magasabb fizetést kínáló munka reményében érkezett.

- Szociális segítőként dolgozom, ám ma egyetlen munkahely sem biztos - fogalmaz. - S bár jelenleg nem látok esélyt a továbblépésre, optimista vagyok. Mivel egyedül nevelem a kislányom, nem is menne másként.A szerdai állásbörzén közel negyven munkaadó s mintegy másfél ezer álláskereső vett részt
Fotó: Ohr Tibor

Györe Balázsné a Flextronics legutóbbi, 400 fős leépítésekor került az utcára.

- Közgazdasági érettségim van, világ életemben irodán dolgoztam. Férjemmel együtt 31 évet húztunk le a Zalahúsnál, ám megszűnése óta csak kallódunk. Neki szerencsére van munkája, ám az én fizetésemre is nagy szükség lenne, mert a pénztelenség már-már a megélhetésünket veszélyezteti. Otthon, Zalaszentgyörgyön, van egy kis háztájink, ahol a zöldséget megtermeljük, állatokat is tartunk, ám mindez megvolt munka mellett is...

Természetesen a munkaadók is nagy reménnyel vágtak neki a napnak, ám a hatalmas kínálat ellenére mégis volt, aki csalódottan távozott.

- Két, gyakorlattal rendelkező péket, illetőleg sütőipari betanított munkást keresünk, ám a hatalmas tömegből mindössze hat jelentkező akadt, s gyakorlat híján sajnos ők sem felelnek meg elvárásainknak - tudtuk meg Kullainé Zajzon Máriától, a 15 főt foglalkoztató Kullai és Fia Kft.-ben átmenetileg tehát a családtagok állnak be a megüresedett posztokra.

A Gastro Göcsej Kft.-nél szintén ez a helyzet. Itt, mivel hónapok óta nem találnak alkalmazottat, az üzletvezető, Benkő Imre kénytelen napi 14-15 órát dolgozni.

- Mivel bérét nem tudjuk kitermelni, olyan, elsősorban pályakezdő munkanélkülit keresünk, aki után támogatást vehetünk igénybe - mondja Czinder Attila tulajdonos. - A 20-30 érdeklődőből 10 számításba is jöhet, így talán be tudjuk tölteni a posztot.

Hatalmas volt az érdeklődés az Anton Kft.-nél is, Németh Adrienn HR menedzser közel 80 jelentkezővel tárgyalt.

- Folyamatosan bővülő tevékenységi körünkhöz keresünk új kollégákat - mondja. - Elsősorban műszaki végzettségűek jelentkezését várjuk szikraforgácsoló gépkezelő, CNC maró és köszörű gépkezelő munkakörökbe, valamint elektromos karbantartó és hagyományos forgácsoló státuszba, míg az irodai területen a beszerzést s a könyvelést szeretnénk egy-egy új munkatárssal erősíteni. A jelentkezők közül a legtöbben közép- és felsőfokú végzettséggel, többéves tapasztalattal rendelkeznek és a közelmúltban vesztették el az állásukat.

A Zuggó Építőgépek Kft. ügyvezetője, Zuggó József is rengeteg embert hallgatott meg tegnap. Ők egy most induló fax marketing szolgáltatáshoz keresnek üzletkötőket, illetve adattisztítót, s a jelentkezők közt több alkalmasnak tűnőt is találtak.

- Felkavaró volt látni a rendezvény elején a hatalmas tömeget - fogalmaz Hegyi László, a NydRMK egerszegi munkaügyi kirendeltség és szolgáltató központ igazgatója. - A gazdasági válság következtében ugyanis hatalmasra nyílt az olló a munkaerő-kereslet és kínálat között, s ez érződik a mai eseményen is.

A munkáltatók viszonylag sok munkakörre kerestek jelentkezőket, ám nagyobb igénnyel csak egy-két esetben jelentkeztek. Gyártósori szerelőt, kereskedelmi képviselőt, call-center operátort s szerződéses katonát többet is kerestek, ugyanakkor a tipikus hiányszakmák, a gép- és feldolgozóipar válsága miatt, eltűntek a keresleti oldalról. Kínálati oldalon viszont egyre több a diplomás álláskereső.

- A mostani börzén meglehetősen sok ügynöki állást kínáltak - folytatja az igazgató, - s bár ezek korábban rendkívül népszerűtlenek voltak, most, mivel nagy a kényszer, egyre többen vállalják el ezeket is.

Az eseményre egyébként kivonult a munkaügyi központ minden szolgáltatása. Az érdeklődők többek közt jogi, rehabilitációs, pszichológiai tanácsadást vehettek igénybe, s a külföldi munkavállalásról, amely iránt egyébként szintén megnövekedett az érdeklődés, is tájékoztatást kaphattak.

- Összességében elégedettek vagyunk a mai nappal - tette hozzá Hegyi László - alapvető célunkat ugyanis, hogy a munkaadókat és álláskeresőket összehozzuk, sikerült megvalósítani, bár tudom, hogy többen, elsősorban a kevésbé iskolázottak, hamar visszafordultak, mert kevés lehetőséget kínáltak számukra. Ám, ha csak néhány álláskereső talált is munkát, már megérte.


Állásbörze számokban
Noha a börzére 186 munkáltató kapott meghívást, végül az őszinél tízzel kevesebb, mindössze 36 képviseltette magát a tegnapi eseményen. Szintén az ezt megelőző állásbörzéhez mérve mintegy háromszázzal kevesebb, közel 470 állást kínáltak, összesen 39 munkakörben a megjelent több mint 1500 érdeklődőnek, akiknek a száma viszont az utóbbi időben igencsak megnőtt.
 

Ezek is érdekelhetik