Belföld

2009.04.01. 02:29

Csábító itt a csend is (képgalériával)

Resznek - Húsz év alatt ötödével csökkent az apró község lélekszáma, ám az itt élők úgy érzik, környezetük értékei olyan vonzerővel bírnak, hogy boldogulásukat mégis itt próbálják megtalálni. Ennek jele, hogy mostanában többen úgy döntöttek, Reszneken keresik megélhetésüket.

Zalai Hírlap

A Zalai Hírlap falujárás programjának 88. állomása a megye délnyugati szegletében meghúzódó Resznek volt. A helység az oklevelekben már 1282-ben szerepelt Reznuk alakban, amely az 1320-as években megtartott osztálykor (felmérés) a Csabi nemzetség Rezneky ágából származó II. Herbord birtoka lett. Várát feltehetően közvetlenül az ezt követő időkben Herbord építhette fel, mert az 1326. június 23-án kelt oklevél szerint Károly Róbert király Rezneki Herbord azon panaszára, hogy várát és templomát Vörös Salamon lerombolta s feltörte, ezen felül szüleit is megölte, iratait elrabolta, a vasvári káptalant vizsgálatra küldte ki. 

E család birtoka volt a század végéig, majd 1403-ban Zsigmond király Egerváry Miklós fia Mihálynak adományozta, aki egyben várépítésre is kapott engedélyt. Feltehetően a régi romos vár helyén ő építette fel újra a várat. E várat első ízben az 1426-ban kelt oklevél említi castrum Reznek néven. Kis mocsárvár volt, amely a török hódoltság idejében nem játszott szerepet. A vár pusztulásának körülményei nem ismertek, feltehetően a hódoltság korában lett rommá.

A településhez 1882-ben került a korábban Lendvajakabfához tartozó Gólicapuszta. A Reszneken élők 1935-ben 3170 holdon gazdálkodtak, akkor 799 lakosa volt a falunak. Volt idő, amikor két iskola, községi és egyházi működött itt. A népességfogyás különösen a múlt század Terveiről számolt be József Lajos, aki tavaly elhunyt apja asztalosműhelyét veszi át.

- Elmúltam ötvenéves, hová mehetnék munkát keresni, inkább teremtek magamnak én - magyarázta. - Újabb gépekkel akarom bővíteni a műhelyt, és remélem, másoknak is tudok megélhetést adni - mondta bizakodva.

Kényszerből lett vállalkozó Kulcsár Lászlóné, Tünde is. Korábban 22 éven át vezette a boltot, és hogy ne szűnjön meg a munkahelye, vállalkozóként vette át nyolc esztendeje. Sok-sok ember ellátásáért érez felelősséget, s ha jól látja el a dolgát, hálásan emlegetik. Akárcsak Szabó Andreát, akinek sokan köszönhetik éjszakai nyugalmukat. A fiatalasszony ugyanis kárpitos. Alapossága, türelme számos kinyúlt ágyat varázsolt újjá és ezzel pihentető alvást adott vissza gazdájának.


Gyenge szóviccel élve, kiválóan működik a térfigyelő rendszer Reszneken. Erről idősebb Tér József szavaiból győződhettünk meg. A Kerka Mente Polgárőr Egyesület csoportjaként 2007 óta működő civil szervezet jelenleg 21 tagot számlál, köztük önkormányzati képviselőket is.

- Sajnos a fiatalabbakat kevésbé tudjuk mozgósítani, így a csoport átlagéletkora eléri a 45 évet - számolt be az aktív éveit rendőrként szolgáló férfi. - Szerencsére nyugodt a település, ritkán kell intézkedni. Utoljára tavaly tavasszal járt besurranó tolvaj egy idős embernél. Nemrég pedig egy túlzottan lármás társaság miatt kellett eljárni, ebből támadt kisebb csetepaté, ennek a kivizsgálása még tart. Én a tagoknak mindig azt mondom, nem izomból intézkedünk, a törvényes kereteket sosem szabad átlépni - magyarázta. Hozzátette, tervezik, hogy járőrözéseiket kiterjesztik a közeli Bagladra is.

Szavait fia, ifjabb Tér József erősíthette meg. A főtörzsőrmester a rédicsi körzet megbízottjaként Gosztolától Lendvajakabfáig hat település biztonságát vigyázza, köztük Resznekét is. Ha Huzián József polgármester terve sikerül, akkor még irodát is kaphat az önkormányzattól. Fotók: Pezzetta Umberto
A fotókra kattintva tekintse meg a falujáráson készített képgalériánkat! 


A megyei önkormányzat által is támogatott, immár 88. falujárást a kultúrházbeli program zárta. Mielőtt a Hevesi-színház művészei léptek színpadra fergeteges operettgálájukkal, a közönség a dobronaki nótázók, a Félkótás citerazenekar, a Kerka együttes táncosai, a reszneki pávakör és a kerkabarabási színjátszók műsorának tapsolhatott.

Ezek is érdekelhetik