Belföld

2008.10.10. 02:29

Vasszigor közeleg?

Zalaegerszeg - Elkészült a fémlopások visszaszorítását célzó törvénytervezet szövege - ezt <em>Kondorosi Ferenc</em> kormánybiztos jelentette be a minap. A jogszabály szigorítana a fémhulladék-kereskedelem szabályozásán.

Horváth A. Attila

Éppen a jogszabályi háttér javítása volt az egyik célja a környezetvédelmi tárca által tavasszal elindított Zöld Kommandó akciósorozatnak; a tervezet kidolgozásakor ennek tapasztalatait is figyelembe vették.

A héten bejelentett új törvénytervezetről egyelőre annyit közölt sajtótájékoztatóján a kormánybiztos, hogy széles körű dokumentációt írna elő a kereskedőknek, a vevőkről, eladókról és termékekről nyilvántartást kellene vezetni, a fémárukat pedig csak nyomtatványok birtokában lehetne szállítani. Emellett szigorodnának a büntetési tételek is. A cél az, hogy a szabályokat betartó, tisztességes kereskedő békésen tudja végezni tevékenységét, az illegális pedig fennakadjon a rostán, fűzte hozzá a kormánybiztos.Korábbi hatósági ellenőrzés az Alcufer Kft. egerszegi telephelyén

A szigorítás híréről zalai piaci szereplőket kérdeztünk. Hamar kiderült, hogy a jelenlegi jogszabályi háttér is nyilvántartás vezetésére kötelezi őket, azt pedig többen is hangsúlyozták, hogy a fémtolvajok - éppen ezért - nem a legálisan működő telepeken adják le lopott árujukat.

Az egerszegi Top-Ker Kft.-nél érdeklődve például azt a választ kaptuk: sokat már nem tudnak szigorítani az adminisztráción, hiszen jelenleg is feljegyzik, hogy ki, milyen és mennyi színesfémet hoz be a telepre. Azt persze lehetetlen garantálni, hogy a megvételre kínált fém valóban az eladó tulajdona, de ami gyanús, azt eleve nem veszik át.

- Nálunk is ellenőriztek nemrég a hatóságiak, és nem találtak szabálytalanságot. Szerintem amúgy a lopásokat a feketézők kiszűrésével lehetne visszaszorítani, sokan vannak ugyanis, akik engedély nélkül dolgoznak - mondta a cég vezetője.

A Zöld Kommandó ellenőrzések első körében a legális fémátvevőket vizsgálták a szakemberek; az országos hálózattal rendelkező Alcufer-cégcsoport zalaegerszegi telephelyén április közepén jártak a környezetvédelmi felügyelőség munkatársai. Itt is (miként az engedéllyel rendelkező telephelyek mindegyikén) rendben találták a működést, s megállapították, hogy a cég visszakövethetően vezeti a fémhulladékot leadók listáját, gyanús árut pedig nem vesz át.

Csiszár Tamást, az Alcufer környezetvédelmi igazgatóját tegnap arról kérdeztük, jelenleg milyen engedélyek birtokában végezhetik tevékenységüket, illetve üdvözlik-e a kilátásba helyezett szigorítást.

- Hulladék- és melléktermék-felvásárló telepet üzemeltetünk, ami egyrészt működésiengedély-köteles, másrészt a hulladékból fémet nyerünk ki, amihez telepengedély is szükséges. A települési hulladékok kezelése, szállítása és begyűjtése pedig további engedélyekhez kötött. Emellett a telephelyeknek a részletesen előírt műszaki feltételek kialakításával biztosítaniuk kell a hulladékok környezetszennyezést kizáró gyűjtését, kezelését - fogalmazott Csiszár Tamás.

Mint mondta, korábban a nyilvántartásba vételhez kötött kereskedelmi tevékenységek közé tartozott a hulladékkereskedelem is, ám az ágazat azóta kikerült e körből. Jelenleg az átvételekor a hulladék megnevezését, kódját, mennyiségét és a származására vonatkozó adatokat - így az átadó nevét, címét és adószámát - is feljegyzik a cég munkatársai.

- A szigorítással egyetértünk, reméljük, hogy a bevezetendő intézkedésekkel sikerül elérni az illegális gyűjtőhelyek felszámolását - válaszolta végül a környezetvédelmi igazgató.

Információink szerint a Zöld Kommandó akciót levezénylő hatóság az engedéllyel működő fémhulladék-átvevő telepek vizsgálatakor (az előzetes várakozásoknak megfelelően) nem talált szabálytalanságot Zala megyében. Persze a cél eleve az volt, hogy e legális vállakozások nyilvántartásai (továbbá rendőrségi, önkormányzati, állampolgári jelzések) alapján eljussanak olyan beszállítókhoz , akik magánszemélyként, bármiféle engedély nélkül végzik a fémgyűjtést és -leadást. Ez utóbbi feketézők körében végzett ellenőrzések már jó néhány esetben feltártak szabálytalanságokat: akadt például olyan magánszemély, aki éves szinten 10 tonnás nagyságrendben adott le fémhulladékot. (Többségük arra hivatkozott, hogy lomtalanításkor gyűjtötte össze a fémet, ám ez felvet egy további kérdést: vajon a hulladékgazdálkodással megbízott közszolgáltató részére kihelyezett hulladék elvitele nem számít-e lopásnak?) Ezek a személyek amúgy sem adót, sem járulékot nem fizetnek tevékenységük után, ráadásul köreikből kerülnek ki az egyre félelmetesebb méreteket öltő színesfémlopások elkövetői is.

Külön kategóriába tartozik a forgalomból kivont gépjárművek illegális (és környezetre káros) tárolása, szétszerelése, leselejtezése. Zalában nagy számban bukkantak az ellenőrök ilyen tevékenységet végzőkre, Keszthely környékén például jól szervezett munkamegosztás szerint dolgozó csoportok akadtak horogra. 4-5 esetben indult büntetőeljárás, hulladékgazdálkodási bírságot viszont ennél több alkalommal rótt ki a hatóság. A Zöld Kommandó ellenőrzései amúgy az év végéig folytatódnak, a törvénytervezet pedig akár napokon belül a kormány elé kerülhet.

Ezek is érdekelhetik