Belföld

2008.10.12. 12:41

Nemzeti csúcs a nemzeti felemelkedésért

<b>Budapest</b> - A miniszterelnök vasárnap ismertette az általa kezdeményezett társadalmi-gazdasági egyeztetés részleteit, amelyen megszülethetne a nemzeti felemelkedés programja.

nincs nev

A konkrét időpont még nincs meg, a kormányfő szerint egy-két héten belül kellene összehívni a csúcsot. 

A napirendről Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy tegyenek közös javaslatot az euró bevezetésére, kezdeményezzenek középtávú bérmegállapodást, állapodjanak meg a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartásához szükséges középtávú javaslatról, fogadjanak el a szociális rendszer megújítására vonatkozó közös javaslatot, állapodjanak meg az oktatási, képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról. 

A takarékos állami működés feltételeit garanciáit építsék ki. Állapodjanak meg az önkormányzati reformról, tegyenek ajánlást új pártfinanszírozási rendszerre. Az adórendszer átalakításáról is tanácskozna a csúcs, hogy közeledjenek az álláspontok.

A tanácskozás mintegy 40-50 ember venne részt: az öt közjogi méltóság, azok a parlamenti pártelnökök és frakcióvezetők, akiknek a csúcs idején van frakciójuk a parlamentben, a rendszerváltás utáni időszak köztársasági elnökei, házelnökei, miniszterelnökei, jegybankelnökei, a Magyar Tudományos Akadémia vezetői, az önkormányzati szövetségek vezetői, az érintett országgyűlési bizottsági elnökök, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldala, és az európai parlamenti képviselők delegációvezetői.

Ezek is érdekelhetik