Belföld

2008.10.18. 02:29

Feljelentés baromfiügyben

<b>Zalaegerszeg</b> (hp) - Nem tudni, hogy a szerencsétlen zalai és vasi pulykák sorsát megkönnyíti-e, mindenesetre több oldalról is feljelentések születtek az állatok túltartása és szenvedése miatt.

Hajdu Péter

Mint hírül adtuk, egyrészt maguk a baromfitartók is feljelentést terveznek az egerszegi baromfifeldolgozó tulajdonosai és a CIB Bank ellen, mivel ténykedésüknek köszönhetően állt le a vágás, és az állattartó telepeken túlzsúfoltság, kannibalizmus ütötte fel a fejét.

Legutóbb pedig a szolnoki székhelyű Csillagszem Állatvédő Alapítvány vezetője tett feljelentést. A szervezet alapító elnökét, Abonyi Mónikát kérdeztük lépésük okáról, irányáról.

- Csütörtökön megtettük a feljelentést, amelynek már a Zalaegerszegi Városi Rendőrkapitányságon kell lennie. Ismeretlen tettes ellen állatkínzás alapos gyanúja miatt tettünk feljelentést. Hangsúlyozom, nem a termelők ellen. Véleményünk szerint ugyanis ebben az ügyben nem a termelők a hibásak. Két dolgot követett el a Zalabaromfi. Mégpedig azt, hogy kiadta a kispulykákat a termelőkhöz felnevelésre, azonban május 29-től magukra is hagyta az állatokat, illetve a termelőket. Addig biztosította nekik a takarmányt, május végétől, mivel nem tudta fizetni, megvonta az ellátást és ez állatkínzás. Onnantól kezdve tudomásom szerint a termelők és a takarmányüzemek biztosították az állatok etetését, csak nekik köszönhetően nem hullottak el még az állatok. Ezt követően jött a krach, hogy még levágni sem hajlandók a túltartott állatokat. Arról nem beszélve, hogy a CIB Bank még külön megnehezíti ezt a folyamatot. Tudomásunkra jutott, hogy a bank jelzálogot tett a pulykákra. Erre nem volt joga, mivel a pulyka kiskorában a Zalabaromfi tulajdona volt. Mikor megnőtt, akkor már a tartóké. Közös tulajdonra pedig nem lehet jelzálogot kivetni. Amit teszünk, az állatok érdekében tesszük, emellett segíteni szeretnénk a termelőknek, mert mint megtudtuk, semmiféle lépés nem történt még. Ha mi is megmozdulunk, akkor talán valaki hajlandóságot mutat, hogy segítsen - mondta Abonyi Mónika.

A Szolnok megyében alakult, de az egész ország területén fellépő állatvédők, mint kérdésünkre a vezetője elmondta, tulajdonképpen egy e-mailből szereztek tudomást a zalai-vasi ügyről. Mint Abonyi Mónika elmondta, a pulykatartók dunántúli szervezetétől kaptak tájékoztatást e helyzetről, több más állatvédő szervezettel együtt. Az állatvédő egyesület vezetője közölte, bejelentést tesznek Süth Miklós országos főállatorvosnál is az állatok védelme érdekében.

Ezek is érdekelhetik