Belföld

2008.10.17. 02:29

Benzinre sem futja

<b>Nagykanizsa</b> - <em>Kiss Péter</em> kancelláriaminiszter a közelmúltban jelentette be, hogy a jövő évi költségvetésben 100 millió forintos plusztámogatást kapnak a polgárőrök. Körképünkből kiderül: Zalában el is kél minden segítség.

zaol.hu

Hogy a hazánkba is begyűrűző pénzügyi válság miatt mi és hogyan változik a költségvetés tervezetében, s mekkorára olvad a beígért támogatás, nem tudni, az azonban bizonyos: a polgárőr-szervezeteknek minden forint úgy kell, mint egy falat kenyér. Van, ahol autó nélkül, gyalogosan vagy kerékpárral erednek a zsiványok nyomába, mások saját zsebből dotálják a bűnmegelőző munkát.

A keleti városrész polgárőr egyesületén belül működő kiskanizsai polgárőrök például egy szinte már veteránnak számító, 16 esztendős autóval közlekednek, ami nem is az övék, hanem az anyaszervezeté. Nemrég kaptak bele egy viszonylag kevés kilométert futott motort, ám így is ezer sebből vérzik. Több százezerbe kerülne a felújítása. Ám a csapat költségvetéséből erre nem futja...

- Szerencsére a járgány most már nem fogyaszt olyan sokat, mint korábban - mutatott a leharcolt Fordra Csonka Ferenc, a csoport vezetője. - Ám a karosszéria változatlanul nagyon rossz állapotban van. Több szakembernél is érdeklődtünk, s körülbelül 250 ezer forintos javítási költségről beszélnek csak a kasztni kapcsán, s akkor még nem szóltunk a fényezésről. Az alján meg akkora lyukak vannak, hogy az ujjaim, sőt, van, ahol a tenyerem is eltűnik bennük. 1992-es évjárat, valamikor a zalaegerszegi rendőrkapitányságon szolgált . Arról nem is álmodhatunk, hogy teljesen rendbe rakjuk, már csak azért sem, mert nincs értelme. Egyébként két autóval járőrözünk, mindig jön mögöttem egy másik, ha nálam valami műszaki hiba lépne fel, akkor legyen segítségem - ugyanis az elektromos hibák rendszeresek. És ez a szolgálati gépkocsi. A másik két autónk pedig privát, s van egy kerékpáros járőrünk is, így tudunk helytállni.

Ennek kapcsán Csonka Ferenc úgy véli: maximálisan, hiszen ott vannak sok városi rendezvényen is, emellett pedig minden este útra kelnek a városrészben. Az általuk használt autó állapotából is kitűnik: nem sok pénzügyi forrás áll rendelkezésükre, az önkormányzattól kap némi segítséget az anyaszervezet, illetve a Zalaerdő Zrt.-től és a kiskanizsai nyugdíjasoktól. Így aztán igencsak jól jönne nekik a többletpénz: gépjárműbeszerzésben, kerékpárok vásárlásában gondolkodnának, bójákra is szükség lenne, nem beszélve a ruházatról, az elavult rádiók cseréjéről, világítóeszközök vásárlásáról.

Szeretnének egy úgynevezett mátrixrendszert is vásárolni, amely alkalmas a lopott autók kiszűrésére. Csonka Ferenc hozzátette: mindez azonban csak egy álom, mert a kilenc hónap alatt, amióta létezik a csoport, a döntéshozók nem is gondoltak a nagyobb mértékű támogatásra. Így aztán a polgárőrök önmagukat támogatják, saját zsebből.

A sormási polgárőrök 28 taggal dolgoznak, s éppenséggel az ő anyagi helyzetük sem nevezhető rózsásnak. Ha több pénzük lenne, többet járőrözhetnének - mondta Kele Ferenc polgárőr-parancsnok.

- Szűkös körülmények között tevékenykedünk, a Sormás Községért Közalapítvány támogatása révén jutunk egy kis benzinpénzhez . Ha több pénzünk lenne, növelhetnénk a járőrözések számát, aminek főleg ilyentájt, ősszel van jelentősége, lévén, sok a termény a határban. Ráadásul az illetékességi területünk elég nagy, Szepetnektől az Eszteregnye-Obornak-Homokkomárom hármas határig terjed, összesen 11 kilométer hosszúságban, s gyakori látogatók vagyunk a homokkomáromi szőlőhegyen is, ahol a sormásiak nagy része ingatlannal rendelkezik.

A sormási polgárőrök egy viszonylag jó állapotú Lada Nivával közlekednek, amit négy évvel ezelőtt kaptak a Zala Megyei Polgárőr Szövetségen keresztül. Jövőre kell műszaki vizsgára mennie a kocsinak, s az sem kevés pénz - ehhez is jól jönne a minap beígért többlettámogatás. Annál is inkább, mert a tartalékaikat mára szinte teljesen felélték.

A balatonmagyaródi polgárőrök az infrastruktúra tekintetében nehezebb helyzetben vannak, nincs autójuk, 32 emberük kerékpárral, gyalogszerrel, vagy saját kocsival rója az utcákat.

- A községet és a Kányavári-szigetet védjük, a költségeinkre 200 ezer forintot kapunk évente az önkormányzattól - mondta Gátvölgyi József, a balatonmagyaródi polgárőrök vezetője. - Ez az üzemanyagra nagyjából elég, s új mellényeket is sikerült vásárolnunk belőle. Ha több pénzből gazdálkodhatnánk, akkor gyakrabban járőröznénk a szigetre, ahol az idegenforgalmi szezonban gyakoriak a gépkocsifeltörések. A meglévő kettő mellé vennénk új rádiókat is, még legalább ennyire szükség lenne.

Gáspár Kálmán, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke úgy véli: a Kiss Péter kancelláriaminiszter által beígért támogatást elsősorban a kistelepüléseken végzett bűnmegelőzési munka erősítésére szánják, s e tekintetben nagymértékben érintett lehet Zala, lévén, a megyében sok az apró falu. Jelenleg körülbelül 150 polgárőrcsoport működik, több mint 6200 taggal - így aztán, természetesen, lenne mire költeni a pénzt.

- Szeretnénk jelzőrendszert kiépíteni, amely révén segélyhívásra alkalmas készülékkel látnánk el az idős embereket - mondta az elnök. - Emellett jól jönne a pénz az üzemanyagköltségek finanszírozásához, számítógép-vásárláshoz és internet-kapcsolat kiépítéséhez is. Ha eljutnánk egyszer addig, hogy a kormány egymilliárd forintot adna a polgárőröknek országos szinten, akkor az azt jelentené, hogy átlagban minden polgárőrre jutna körülbelül tízezer forint. Ebből azért már lehetne fejleszteni - ám ez még nagyon távolinak tűnik...

Ezek is érdekelhetik