Belföld

2008.05.14. 02:27

Csak jurtára futja

Zalaszántó - Egy éve még erdei iskolaként funkcionált az épület, melyet tavaly ősszel szándékosan felgyújtottak. Az egykor formás, ma romokban álló ház sorsa kilátástalan.

Sámel József

A Fehér Holló Egyesület által épített és működtetett intézménynek csak a múltja szép. Noha legalább tíz éven át készült kitartó, megfeszített társadalmi munkával - ahogy a csapat pénzéből futotta, pályázaton csupán egyszer nyertek négyszázezer forintot - gyorsan népszerű lett a gyermekek körében.

- A fénykorban, amikor még megfelelő volt az erdei iskolák támogatottsága, előfordult, hogy öt turnusban száz diákot fogadtunk - emlékezett Adorján Péter, az egyesület alelnöke, hozzáfűzve, hogy a csoportokat vezető pedagógusok ötvenféle szakmai programból válogathattak. - A denevérgyűrűzéstől a madármegfigyelésen át a korongozásig, a gyékényszövésig, a csillagászatig számos lehetőséget biztosítottunk. Számtalan szakemberrel álltunk kapcsolatban, egyesületünknek még alkalmazottja is volt, így nem okozott nehézséget a szervezés. Aztán amikor az erdei iskolák lehetőségei lecsengtek , már kevesebb érdeklődő érkezett, de a lelkesedésük nem csökkent. Akadt gyermek, aki mesélte: a család korzikai nyaralása kutyafüle volt a zalaszántói táborhoz képest.

Az erdei iskola tavaly ősszel kényszerből zárta be kapuit, az épületet egy éjjel felgyújtották. A rendőrség a tettes ismeretlen szignóval zárta le az ügyet, biztosítása pedig már nem volt az egyesületnek, azt ugyanis nem tudták volna fizetni.

- Nehéz szívvel láttuk az épület sorsát, melyen rengeteget dolgoztunk - folytatta az alelnök. - A kár több millió forintra rúg, leégett a teljes tetőszerkezet, s a lángok martalékává vált a ház berendezése, ráadásul még adósság is fennmaradt. A felújításra egyszerűen nincs anyagi eszközünk, ha rendelkezésünkre állna a megfelelő összeg, csak akkor tudnánk nekiállni. Sajnos a pályázatokról is le kell mondanunk, hiszen azok túlnyomó többsége utófinanszírozott. Az egyeztetéseink során az fogalmazódott meg, hogy értékesítjük az ingatlant, s annak árából jurtasátrakat vásárolunk. Azok segítségével az erdei iskolát, annak szakmai munkáját - változó helyszínnel - legalább folytatni tudnánk.

Ezek is érdekelhetik