Belföld

2008.04.19. 02:29

Begyűjtésvizsgálat

Zalaegerszeg - Zalában is elindult a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Kommandó akciósorozata: a környezetvédelmi felügyelőség munkatársai idén a fémhulladék-kereskedőket ellenőrzik. A cél az illegális begyűjtés visszaszorítása.

Horváth A. Attila

Az akció első szakaszában az engedéllyel rendelkező hulladékátvevők tevékenységét vizsgálják, s az általuk vezetett nyilvántartások (illetve a közérdekű bejelentések) alapján igyekeznek feltérképezni azoknak az átadóknak a körét, akik vélhetően illegális úton jutottak, jutnak a fémtárgyakhoz. A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Lábdy Miklós levélben arról tájékoztatta lapunkat: illetékességi területükön március 31-én kezdik, és az év végéig folytatják az ellenőrzéseket.

Tegnap délelőtt az országos hálózattal rendelkező Alcufer-cégcsoport zalaegerszegi telephelyén jártak a felügyelőség munkatársai. Előbb körsétán mérték fel a telepen folytatott tevékenység szabályszerűségét, majd a nyilvántartásokba kértek betekintést.

Az ellenőröket Csiszár Tamás, az Alcufer Kft. környezetvédelmi igazgatója és Baki István telepvezető kalauzolta végig a cég telephelyén, s ők válaszoltak a felmerülő kérdésekre is.

- A hulladékgazdálkodással foglalkozó cégeket tömöríti a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete, amelynek álláspontja szerint az engedéllyel nem rendelkező illegális begyűjtőket is be kellene vonni a vizsgálatokba, s hulladékgyűjtési engedély beszerzésére késztetni őket, hiszen ekkor válnának ellenőrizhetővé. Ma még távol vagyunk attól, hogy a hatóságok látókörébe kerüljön mindenki, aki a hulladékkal foglalkozik - mondta el elöljáróban Csiszár Tamás, hozzátéve, hogy nem az Alcuferhez hasonló, nagy cégek okozzák a problémát. Ők például az ipari termelőkre koncentrálnak, lakossági hulladék csak kisebb mértékben jelentkezik náluk. Ha felmerül a gyanú, hogy lopásból származhat az adott áru, elutasítják az átvételét.

- Valahol azonban mégiscsak eladják a lopott fémet a tolvajok. Hogyan orvosolható e probléma? - kérdeztük.

- Minden beszállítónak nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a hulladék az ő tulajdonát képezi, így elvileg minden leadó visszakereshető. E kötelezettséget kormányrendelet írja elő. Mi egyébként az átadó neve és címe mellett személyi igazolványának számát és adószámát is rögzítjük. Ez visszatartó erő, hiszen a tolvaj nem akarja felfedni kilétét. Ügyvezetői utasítás alapján visszautasítjuk például az égetett rézkábelek átvételét éppúgy, mint a képzőművészeti alkotásokét; ezeket ugyanis biztosan nem értékesítették hulladékhasznosítás céljával előző tulajdonosaik.- De nyilvánvalóan nem mindenhol járnak el így - vetettük közbe, mialatt elindultunk a terepszemlére a hatóság munkatársaival közösen. Csiszár Tamás hangsúlyozta: ők is szükségesnek tartják az ellenőrzéseket, ezek híján ugyanis lazulna a fegyelem. Ám, mint mondta, azt méltánytalannak érzik, hogy miközben az engedéllyel rendelkezők folyamatos vizsgálat alá esnek, az illegális telephelyek zavartalanul működhetnek.

- Ha gyanús árut átvételre kínálnak, nem elég ennek megtagadása, mert akkor az eladó továbbmegy egy másik telephelyre. Bűncselekmény gyanúja esetén jelenteni kell a rendőrségnek a történteket; ezt mi meg is tesszük - mondta.

A Zöld Kommandó elindításával amúgy a hatóság a nyilvántartások alapján visszafelé haladva igyekszik eljutni a hulladék eredetéhez.

- Ahol feltűnő, hogy a nyilvántartásokban szereplő magánszemélyek túl sok fémhulladékot hoznak be, ellenőrzést indítunk - jegyezte meg a felügyelőség munkatársa. A cél éppen az, hogy a gyanúsan sok fémet leadó, ám kereskedelmi tevékenységet hivatalosan nem folytató személyeket elérje a hatóság. Emellett a vizsgálati tapasztalatok alapján jogszabályi változtatásokat tartalmazó intézkedéscsomagot is kidolgoznak majd az illetékesek, tudtuk meg.

Időközben a kéttagú kommandó végigjárta a telephelyet, szemügyre vette a csapadékvízrendszer részét képező olajleválasztó és iszapfogó kamrákat (amelyek a szennyező anyagok talajba szivárgását hivatottak meggátolni), a kültéren elhelyezett vashulladékot és a zárt épületben tárolt színesfémkészletet (így rezet, alumíniumot) is. Ahol veszélyes hulladékot gyűjtenek, ott a csarnokot műszaki védelemmel, vízzáró talajfóliával látták el a cég munkatársai, hangzott el. Az akkumulátorok helyes tárolását éppúgy megvizsgálták az ellenőrök, mint az autóbontócsarnokban található hulladékét.

Az ellenőrzés megállapításairól, a zalai vizsgálatok tapasztalatairól és a minisztérium kezdeményezte akció ereményeiről - a felügyelőség összegzése alapján - hamarosan részletesen beszámolunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!