Belföld

2007.12.20. 03:27

Kettős kereszt a Jobbik akciójának részeként

Zalaegerszeg, Nagykanizsa (haa, va) - A Jobbik országos akciójának részeként több zalai helyszínen is kettős keresztet állított a párt helyi szervezete. Egerszegen különösebb visszhangok nélkül lezajlott, Kanizsán politikai vitát indukált az akció.

Varga Andor

A keresztállításra a szervező Jobbik a városüzemeltető kht.-tól kért és kapott területfoglalási engedélyt, miután a tulajdonos város nevében Marton István polgármester a dologhoz hozzájárult. Azóta - leginkább a gárdisták szereplése miatt - politikai vihar támadt ez ügyben Kanizsán, erről kértük tegnap a város első polgárának véleményét.

- A kettős kereszt réges-régi magyar jelkép, mint érseki szimbólum Szent Istvánnál jelent meg, miután a nagy király a pápától ilyen egyházi központ létesítésére engedélyt kapott - kezdte. - Szerepel mostani címerünkben, és ott volt mindig is, leszámítva Rákosi, illetve Kádár idejét. Olyan rezsimek is magukévá tették, amelyekről aztán kiderült, nem méltók rá, de ezzel együtt vissza kell utasítanom, hogy felállításának mostani engedélyezésével - mint a szocialista önkormányzati frakcióvezető hozzám is eljuttatott nyílt levelében olvasható - emberellenes eszmék terjesztéséhez asszisztálnék.

Kérdésünkre a polgármester elmondta, a megkereséskor szó nem volt a Magyar Gárda részvételéről az akcióban, bár az sem biztos, hogy ha lett volna, más döntés születik az önkormányzatnál.

- Mindig a hatályos törvények szerint dolgozunk, jelenleg a Jobbik és - a napokban a feloszlatásáról szóló ügyészségi kezdeményezés ellenére - a gárda is legálisan működik - tette hozzá Marton István, aki szerint mellékes, hogy ő személy szerint miként vélekedik erről a tömörülésről. - Ha az arra hivatott államhatalmi szervek nemkívánatosnak nyilvánítják, mi is aszerint járunk majd el.

Az ügyben nyolc szocialista és szabad demokrata önkormányzati képviselő soron kívüli közgyűlés összehívását kéri, melyen Nagykanizsa - mint írják: a Magyar Demokrata Fórum kezdeményezése szerint - területén nemkívánatosnak nyilváníthatná a Magyar Gárdát. A város nem kér a gyűlöletből, a megfélemlítésből, nemet mond a Magyar Gárdára! olvasható az egyszerű többséggel elfogadható határozati javaslatban. Marton István kérdésünkre azt mondta: lehet, hogy a napirendet már a mai rendes ülésen megtárgyalják - vagy január 3-ig soron kívüli összejövetelt tartanak.

Zalaegerszegen, a Kossuth utcai 56-os kopjafa szomszédságában állított kettős keresztet a Jobbik helyi szervetete december 8-án. Pete Róbert, a Jobbik egerszegi elnöke megkeresésünkre elmondta: a kereszt az advent és a karácsony szentségére utal, s a megyeszékhelyen is vízkeresztkor szállítják majd el.

- Mi inkább pozitív visszajelzéseket kaptunk a keresztállítással kapcsolatban, és igazából nem is értem, hogy miért lehet problémája bárkinek ezzel az ősi magyar jelképpel. A kettős kereszt szellemében sosem követtek el szörnyűségeket, a kifogások mögött ezért én rosszindulatot és öncélú politikai marketinget sejtek - fogalmazott Pete Róbert. Mint mondta, a köztéri alkotás felállításának engedélyeztetésekor maximálisan betartották a jogszabályokat, előbb a közterület-felügyeletet keresték fel, majd az ott kapott útmutatás szerint a polgármesteri hivatal műszaki osztályára vitték be a tervrajzot. A keresztállításkor tartott ünnepséget pedig a rendőrségen bejelentették.

- Ha egy kettős kereszt látványa zavar valakit, az éppen arra utal, hogy szükség van a hagyományok (Jobbik által felvállalt) ápolására ma Magyarországon - tette hozzá.

A Magyar Katolikus Lexikonban amúgy a kettős kereszt bejegyzésnél az olvasható: a magyar koronázási jelvények egyike, a magyar címerben Szent István király apostoli királyságának jele.

Ezek is érdekelhetik