Belföld

2007.02.05. 03:29

Rönkre ült a pár

Zalaháshágy - A falu apraja-nagyja jelmezt öltött szombaton, lakodalomra készültek az egybegyűltek. Amint felcsendült a Kék a kökény, zöld a petrezselyem... kezdetű nóta, megindult a társaság a rönkkel együtt...

Péter Gyöngyi

- Régi őrségi hagyományról van szó - mondta magyarázatképpen az egyik szervező, Büki Gábor, aki koldusként csatlakozott a menethez. - Zalaháshágy az Őrség szélén helyezkedik el, így annak idején természetesen itt is tartották ezt a szokást, és úgy gondoltuk, jó lenne feleleveníteni. Az idősebb emberek elmesélték a lényegét, mikor, miért, hogyan zajlott ez az esemény. A rönkhúzást mindig farsang végén, böjt előtt rendezték meg, a falu azon legidősebb lányát, fiát adták össze ilyenkor, aki nem talált párt magának.

Idén Kandisz Nóra és Hugyo Zoltán - természetesen nem igazi nevekről van szó - kelt egybe, de a nagy pillanatot hosszú túra előzte meg. Először a vőlegényt kérte ki a jókedvű társaság.

- Gyere elő palotádból, te ifjú titán, vagy ittas állapotodban meggondoltad netán? Ott áll már a falu végén leendő arád, jobb lesz, ha gyorsan kitolod a pofád! - hangzott a tréfás invitálás, melyet nem lehetett elutasítani, hasonlóképpen a menyasszonyt hívó szavakhoz: Bújj elő a zsúp alól, ne hűsölj ott tovább, kint vár az utcán epekedő bikád!

Miután kiegészült a főszereplőkkel, folytatta útját a csapat. Itt-ott megálltak és vidám szólamokkal hirdették ki a falu elmúlt évi történéseit. Szó esett sok egyéb mellett a háshágyi asszonyok dalköréről, az önkormányzat képviselő-testületéről, melynek egyetlen női tagja van, a közlekedés nehézségeiről, a kanyargós utcákról, traktorokról és persze a futballcsapatról is. Úgy tűnt, aktív résztvevő és kerítés mögül nézelődő egyaránt jól érezte magát.

- Nagyon örülünk, hogy megszervezték ezt a programot - jegyezte meg Varga Árpádné -, régebben is hagyomány volt, ha nem volt esküvő a faluban.

- Szerettünk volna mindenkit kimozdítani és szerencsére elég sokan eljöttek - fogalmazott Büki Gábor. - Elképzeléseink szerint a jövőben is megtartjuk a rönkhúzást, bízunk benne, hogy újra hagyomány lesz, egyéb más mellett, mert van még ötletünk elég. Sok a fiatal a faluban, de nem csak nekik, az idősebbeknek is szükségük van az igényes szórakozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!