Belföld

2007.02.14. 03:29

Csütörtöktől vizitdíj

Körkép (há, mh, pa,) - Csütörtökön már vizitdíjat, illetve kórházi napidíjat kell fizetnünk az egészségügyi szolgáltatásokért. A rendszer bevezetéséről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a Zala Megyei Kórházban.

Zalai Hírlap

Valamennyi betegnek a fenti irodák valamelyikénél kell jelentkeznie, azoknak is, akik beutaló nélkül igénybe vehető ellátást (szemészet, általános és baleseti sebészet, onkológia, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat) kérnek.

A befekvő páciensek a kórházi főépület betegirányító irodájában kezdenek, itt rögzítik ugyanis az adataikat. Dokumentációjukkal mehetnek tovább az osztályra, ahol megtörténik az orvosszakmai felvétel is. E változást a gyógyító osztályok adminisztrációjának csökkentése érdekében vezették be. Az ápolás végeztével, mielőtt a beteg hazamenne, ugyancsak ebben az irodában fizetheti be a naponkénti 300 forintos díjat (20 napi kórházi tartózkodást követően már nem kell fizetni), s kapja meg az elszámolási nyilatkozatot, amely rögzíti, hogy milyen diagnózissal kezelték, milyen beavatkozásokat végeztek el rajta, illetve hogy gyógykezelését milyen összeggel támogatta az egészségbiztosítás.

A vizitdíjat előre kell fizetni. 300 forint a díj a járóbeteg szakellátás, illetve az annak keretében nyújtott rehabilitációs ellátás esetén. 600 forintos, emelt összegű vizitdíjat kell fizetni, ha nem ott vesszük igénybe az ellátást, ahova a beutalónk szól, vagy ha beutaló nélkül érkezünk egy amúgy csak avval igénybe vehető rendelésre. Alkalmanként 1000 forintot kell leszurkolni, ha az ügyeleti ellátást vesszük igénybe, de azt nem indokolja sürgős szükség. Ha például valakit megharap egy kutya, az sürgős ellátásnak minősül, s mint ilyen, vizitdíjmentes. Azonban ha csak napok múlva jelentkezünk a sérüléssel az ügyeleten, fizetnünk kell. A sürgős szükség körébe tartozó, s így - munkaidőtől függetlenül - ingyenesen járó ellátásokról jogszabály rendelkezik.

A Zala Megyei Kórházban csütörtöktől vizitbérlet vásárlására is lehetőség nyílik. Öt, illetve tíz alkalomra szóló kártyát válthatunk, 1500, illetve 3000 forintért. A bérlet, miután rákerült a páciens neve és TAJ-száma, már nem ruházható át másra. Amennyiben adott évben valaki nem meríti ki a lehetőségeket, a fennmaradó rész az irodákban pénzre váltható. A valamilyen okból fel nem használt, egy-egy alkalomra váltott vizitdíjnyugta ugyancsak visszaváltható. Ilyen nyugtát egyébként bármikor vásárolhatunk, nem csak az ellátás igénybevételének napján. Ha valaki egy napon többféle járóbeteg szakellátást is igénybe vesz, csak egyszer, az elsőn kell fizetnie. A vizitdíjat bankkártyával is leróhatjuk, erre a kórház pénztárában nyílik mód.

A kórházban csütörtöktől jelentős rohamra számítanak, kérik a betegek türelmét és megértését, hiszen az intézmény csak a jogszabályban előírt kötelezettségének tesz eleget. A betegek a vizitdíj irodákon túl a főépület földszintjén máris működő információs pultnál is tájékozódhatnak. Az Egészségügyi Minisztérium szervezésében itt a megyei egészségbiztosító és az ÁNTSZ munkatársai válaszolnak a lakosság kérdéseire, két hónapon át.

A kórházi vizitdíj iroda megnyitásával új helyre költözött a betegjogi képviselő is. Szűcsné Dóczi Zsuzsanna ezután a rendelőintézet 322-es szobájában kereshető fel, hétfőn 12-15, illetve szerdán 8-11 óra között. Nagykanizsán hasonló okból változott a fogadóórája, itt keddenként 10-12 között várja a pácienseket a rendelőintézet 24-es szobájában.

Kanizsán a városi kórházban csütörtöktől a páciensek négy helyen rendezhetik a számlát az intézményen belül, a főépület információján, a tüdőgondozói részleg földszintjén, az igazgatási épületben, valamint a rendelőintézet - SZTK - kartonozójánál is be lehet majd fizetni a 300, 600 vagy éppen az 1000 forintos ellátási díjat.

- A vizit- és ápolási díjat egységesen 300 forintban állapították meg, ám abban az esetben, ha a beteg beutaló nélkül veszi igénybe a szakrendelést, akkor 600 forintot kell fizetnie - jelezte dr. Cserháti István, a kórház orvos igazgatója. - Aki az ügyeleti ellátást indokolatlanul - nem sürgősségi esetben - veszi igénybe, annak pedig 1000 forintot kell fizetnie. A vizitdíjat a vizsgálatok előtt kell rendezni, kivételt képeznek ez alól a sürgős beavatkozások, ezeket az eseteket utólag kell minősíteni. Az ápolási díjat viszont mindig a kórházból való távozáskor kell kiegyenlíteni.

A kórház orvos igazgatója elmondta: az első hetekben csak készpénzes befizetésekre lesz lehetőség, ám később vizitbérletet is vásárolhatnak a betegek. Automaták felszerelését nem tervezi a nagykanizsai kórház.

- Az intézmény területén és az épületekben információs plakátokat helyeztünk el a vizitdíj befizetéséről, így a lakosság is kellően tájékozódhat az új rendszerről - mondta befejezésül az orvos igazgató.

Keszthelyen a városi kórházban működő szakrendeléseket igénybe vevő betegek automata berendezés segítségével fizethetik majd a vizitdíjat csütörtöktől.

Dr. Szenkovszky Adrienne, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy két készüléket szereztek be, darabonként nettó 480 ezer forintért. A vásárlásra pályázatot nyújtottak be, ennek révén a kórház a ráfordítás 30 százalékát visszakapja. Az automaták idejében megérkeztek, azokat hétfőn fel is szerelték, így a betegek már ismerkedhetnek a használatukkal.

A készülékek a főbejárati előtérben, valamint az új épületszárny földszintjén, a diszpécser pult mellett találhatók, használatukhoz az ott szolgálatot teljesítők tudnak segítséget nyújtani. A vizitdíjfizetéssel kapcsolatos tudnivalók is ki vannak függesztve az automaták mellett, de információs szórólapok is készültek, amelyek már napok óta ott vannak a szakrendelői várókban. A felkészüléshez tartozik, hogy hamarosan bérletet is forgalomba hoznak. Ezek egy évre érvényesen tíz vizitjegyet tartalmaznak, a fel nem használtak visszaválthatók, illetve újra érvényesíthetők lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!