Belföld

2007.01.19. 03:28

Állástalansággal sújtottan

Lenti (gyf) - Ellentmondásokkal terhelt a lenti és letenyei kistérség foglalkoztatottsági helyzetképe, hiszen a beruházá- sok és fejlesztések ellenére is állandósult a munkanélküliség a régióban.

Gyuricza Ferenc

Mindez abból a tanulmányból olvasható ki, melyet a Kerka Menti Települések Szövetsége készíttetett A határ menti régió foglalkoztatásának javításáért című, az Európai Unió magyar-szlovén Phare-CBC programja keretében, többek között a Zala Megyei Munkaügyi Központtal, a Muramenti Nemzetiségi Területfejlesztési Társulással és a lendvai Vállalkozásfejlesztési központtal együttműködve. A felmérés száz vállalkozásra, s ugyancsak közel száz olyan családra terjedt ki, melynek tagjai között tartós munkanélküliek, illetve a regisztrációs rendszerből már kiesett személyek találhatóak - tájékoztatta lapunkat Dávid István, a települési szövetség elnöke.

A helyi vállalkozások statisztikai adatai alapján megállapítható, hogy a működő vállalkozások aránya magasabb az országos átlagnál, az egyéni vállalkozások száma 15,3 százalékkal haladja meg az országos átlagot, a társas vállalkozások esetében viszont éppen fordított, kedvezőtlenebb a kép. Ennek oka a lenti piacon árusítók magas száma, ami jelentősen növeli az egyéni vállalkozók arányát. A működő vállalkozások létszám-kategória szerinti megoszlása is azt mutatja, hogy a térségre abszolút a kisvállalkozási forma a jellemző. Ipari tevékenységet a vállalkozások 31,4 százaléka folytat, a mezőgazdasági vállalkozások aránya 8 százalék.

A jelenlegi foglalkoztatási rendszer a termelő szférában viszonylag stabil, a vizsgált vállalkozások 4 százaléka tervez létszámcsökkentést, 14 százalékuk viszont bővítésben gondolkodik.

Jelenleg 4 vállalkozás alkalmaz csökkent munkaképességű munkavállalókat, részmunkaidős foglalkoztatást a vállalkozások 22 százaléka, bedolgozói tevékenységet 6 százalék tudna elfogadni. Fontos mutató, hogy a rendelkezésre álló munkaerő képzettségi szintjével a vállalatvezetők 64 százaléka teljesen elégedett, 28 százalékuk pedig megfelelőnek tartja azt.

A lakosság körében végzett vizsgálat eredményét Pál Zoltán kistérségi menedzser ismertette. Elmondta, a 93 vizsgált családban a felnőttkorú aktív, azaz potenciális munkavállaló 30 százaléka regisztrált, 27,2 százaléka nem regisztrált munkanélkülinek vallotta magát. Az érintettek közül 56 fő - ez 40,3 százalékot jelent - semmilyen ellátásban nem részesül, rendszeres szociális segélyt 25 fő, a munkanélküliek 18 százaléka kap, míg járadékban 58 fő, 41,7 százalék részesül. A felmérésben részt vevő munkanélküliek 58,2 százaléka több mint 1 éve nincs alkalmazásban, 15,8 százalékának soha nem is volt munkahelye. Az 5 éven belüli munkanélküliek aránya 58,26 százalék. Ezek az adatok komoly eltérést mutatnak a megyei átlaghoz képest, az egy éven túli munkanélküliek aránya két és félszerese a megyei átlagnak. A munkanélküliek több mint fele szakképzetlen, egyharmada szakmunkás. Arra a kérdésre, hogy a munkahelyszerzés érdekében vállalna-e képzésben való részvételt, a megkérdezettek közel fele, 48,9 százaléka válaszolt igennel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!