Belföld

2006.12.06. 03:27

Szankciókkal sújtják a másként szavazókat?

Zalaegerszeg (haa) - Koalíciós vitává terebélyesedtek a nyugdíjtörvény-módosító javaslat múlt heti parlamenti szavazásának fejleményei; mint ismert, kormánypárti politikusoktól is érkező igen voksokkal végül az Országgyűlés elfogadta a Fidesz indítványát.

Virrasztó Zsolt

A fejleményekkel kapcsolatban véleménynyilvánításra kértük Kiss Ferencet, aki kérdéseinkre tömören úgy válaszolt: figyelmetlenségből szavazott igennel.

- Ehhez némi kommunikációs zavar is hozzájárult. Úgy gondolom, az ügynek azért lehet ilyen visszhangja, mivel az SZDSZ-ből többen támogatták a javaslatot. Egyébként részben vállalható a szavazatom, mivel szakmailag más véleményt képviselek, ám tény, hogy a konvergenciaprogram szempontjából a frakció álláspontja a helytálló - hangsúlyozta a szocialista honatya.

- Előfordulhat, hogy egy képviselő véletlenül mellényúl, különösen, mikor egy nap több mint ezerszer kell a szavazógombot lenyomnia - vélekedett Nógrádi László, a KDNP-frakció tagja, akit arról kérdeztünk, az ellenzéki padsorokban milyen súllyal esik latba a frakciófegyelem.

- A szavazást megelőző frakciógyűlésen hangzik el a közös álláspont, s aki ezzel nem ért egyet, ott bejelentheti. Az előző ciklusban a kamarai törvény előkészítésekor voltam én ilyen helyzetben, s ellenvéleményemnek szavazatommal is hangot adtam, de mivel ezt előre jeleztem, nem vontak felelősségre. A Fidesz-frakcióban amúgy olyan esetben nem volt büntetés, mikor valaki másként voksolt, csupán a kötelező szavazásokon távol maradóknak kellett szankciókra számítaniuk. Jelenleg a KDNP-frakcióban szintén előre kell jelezni, ha valaki lelkiismereti okokból más véleményt képvisel - tudtuk meg Nógrádi Lászlótól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!