Belföld

2006.09.28. 02:28

Zalában 240 ezren voksolhatnak majd

Zalaegerszeg - Zala megye 257 településén mintegy 240 ezer választópolgár adhatja le szavazatait a vasárnapi általános önkormányzati választásokon, hangzott el tegnap a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetőjének tájékoztatóján.

nincs nev

Ugyancsak szavazhatnak a bevándoroltként, letelepedettként, menekültként elismert nagykorú személyek. Ellenben az, aki jogerős ítélet alapján cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll, aki szabadságvesztését tölti, aki büntetőeljárásban elrendelt kényszergyógykezelés alatt áll, illeve akit jogerősen eltiltottak a közügyek gyakorlásától, nem vehet részt a választásokon.

Számos választópolgárnak nem csupán lakó-, hanem tartózkodási helye is van. Ez utóbbin ők kizárólag a lakcím szerint illetékes jegyző által kiállított igazolás birtokában szavazhatnak, de csak akkor, ha tartózkodási helyüket a választás kitűzése, azaz július 11-e előtt létesítették, és azzal még október 1-jén is rendelkeznek. Igazolást egyébként személyesen vagy meghatalmazott segítségével pénteken 16 óráig lehet kérni a jegyzőtől. Ez a szabály a kisebbségi önkormányzati választás esetében azonban nem érvényes. Azok, akiknek neve szerepel a kisebbségi választói névjegyzékben, nem kérhetnek igazolást, így kizárólag a lakóhelyükön kijelölt kisebbségi szavazókörben adhatják le a voksukat.

Szavazni vasárnap reggel 6 órától este 7 óráig lehet; abban a szavazókörben, amelynek sorszáma és címe a korábban postázott választási értesítőnkben szerepel. Személyazonosságunk igazolásához a régi típusú személyi igazolvány önmagában is elegendő, ám az új típusú személyazonosító kártya, az útlevél, a kártya formátumú vezetői engedély mellett érvényes lak- címigazolványra is szükségünk lesz. Mozgóurnát természetesen most is lehet igényelni; az erre vonatkozó kéréssel szombatig a helyi választási iroda munkatársaihoz, vasárnap pedig a szavazatszámláló bizottsághoz kell fordulni.

A kisebbségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tudnivalókat holnap közöljük lapunkban, a települési, illetve megyei önkormányzati választások szabályairól pedig szombaton számolunk be részletesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!