Belföld

2006.09.15. 02:26

Ösztönző csomag

Zalaegerszeg (vézsé) - Kiosztották a Virágos Zalaegerszegért pályázat idei díjait, és vállalkozásfejlesztő, befektetéseket ösztönző támogatói programot is elfogadtak tegnap a városi köz- gyűlés cikluszáró ülésén.

nincs nev

A hét végén elhunyt Kauzli József képviselő helyén azonban most gyertya égett, képviselőtársai pedig az ülés előtt néma felállással adóztak emlékének.

A közgyűlés később egyhangúlag fogadta el azt a vállalkozásfejlesztő és befektetésösztönző programot, amelyet gazdasági szakemberek véleményét tolmácsolva dr. Gyimesi Endre polgármester és Gyutai Csaba alpolgármester is egyedülállónak nevezett. A Városfejlesztő Zrt. által kidolgozott komplex, 45 szolgáltatást kínáló program egyrészt a meglévő vállalkozások fejlesztését, például árbevételük vagy alkalmazottjaik számának növelését segíti, másrészt zalaegerszegi befektetést tervező cégek ösztönzését szolgálja. Harmadrészt pedig lehetővé teszi, hogy az önkormányzat gyorsan reagálhasson a gazdasági folyamatokra.

A szolgáltatások listáján Zalaegerszegről szóló információs csomag készítése épp úgy szerepel, mint helyi ügyvédek, tervezők, kivitelezők ajánlása, vagy az alkalmazottak számára szükséges szakoktatás megszervezése. A vállalkozások bizonyos esetekben kedvezményes áron juthatnak majd önkormányzati telekhez, de lehetőség nyílik arra is, hogy a város átvállalja a cégalapítás költségeit. A befektetők ügyeinek intézését egyablakos rendszerben segítené a polgármesteri hivatal, és ha erre szükség van, meghatározott számú bérlakást bocsátana a vállalkozás rendelkezésére. A város anyagi szerepvállalásának haszna a program kidolgozói szerint elsősorban az iparűzési adó növekedésében, az alkalmazottak szja-befizetéseiben, a munkanélküliek segélyezésére fordított összeg csökkenésében, a telekeladásokból származó ár- és illetékbevételekben mutatkozik majd meg.

A közgyűlés döntött arról is, hogy - 13,6 milliós önerőt vállalva - hat lakóház termoforkéményeinek felújítása érdekében nyújt be pályázatot állami támogatásra. Öt lakóház energiatakarékos átalakítását segítve pedig a Panel Plusz program keretében 44,2 milliós hozzájárulást vállalt. A szeptember 1-jei áfaemelés miatt ugyancsak határozat született a helyi tömegközlekedés tarifáinak módosításáról: az elővételben megváltott buszjegyek 130, az általános havi bérletek 3300 forintba kerülnek október 1-jétől.

A cikluszáró közgyűlésen osztották ki a Virágos Zalaegerszegért pályázat díjait is. A családi házak versenyében az Erdész utcai Pete László, a társasházakéban a Landorhegyi út 34. lakóközössége szerezte meg az első helyet. A közintézmények körében az Ady-iskola és a Kodály úti Tagóvoda kapta a megosztott első díjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!