Belföld

2006.09.22. 02:28

Nyolc stratégiai cél

Keszthely (kzs) - Tegnap kezdődött a Georgikon Napok programja a Pannon Egyetem mezőgazdaság-tudományi karán. A tudományos szakemberek idén az agrárágazat multifunkcionális feladatairól, lehetőségeiről tanácskoznak.

nincs nev

- Milyen szakmai állomány fogja a fejlesztéseket megvalósítani, és ki fogja tovább működtetni azokat? - vetette fel köszöntőjében, utalva arra, hogy a kormány felsőoktatást érintő intézkedései nyomán, egy éven belül 30 százalékkal csökkenhet az agrárképzés felvételi keretszáma.

Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a rendezvény vendégeként a kérdésekre is válaszolt.

Egyebek között elmondta, hogy a kormány takarékossági terve a felsőoktatás területén is változásokat irányoz elő, ezért az Államreform Bizottságban az egyetemek képviselői is helyet kaptak.

A szakállamtitkár azt tanácsolta, a problémákat rajtuk keresztül vessék fel az intézmények vezetői.

Benedek Fülöp ezt követően az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Tervről beszélt. Előadásából kiderült: a tervezet nyolc különböző stratégiai célt jelöl meg. Ezek a piaci versenyképesség megteremtése, a megújuló energia iparágának kiszélesítése, az állattenyésztés és a kertészet fejlesztése, a versenyképes birtokszerkezet kialakítása, a fiatal gazdák erőteljesebb támogatása, az agrárlogisztikai ágazat kiépítése, fejlesztése, és a gazdálkodók integrálása. Mint mondta, a stratégiára épülő programok megvalósításához hét év alatt 1200 milliárd forintot lehet majd felhasználni.

A délelőtt folyamán Sára János, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a területfejlesztés aktuális kérdéseiről is szót ejtett, majd Márczis Márta, a Vidék Parlamentjének elnöke beszélt a vidékfejlesztés közösségi kezdeményezéseiről.

Délután a különböző tudományos szekciók előadásokkal folytatták a programot. Szó esett az agrárgazdaság politikai vonatkozásairól, növénytermesztési, növényvédelmi kérdésekről, de beszéltek vállalati gazdálkodásról, kertészetről és szőlészetről is.

Ma ismét szekcióülésekkel folytatódik a program.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!