Belföld

2006.09.30. 02:30

Gondoskodunk-e idős szeretteinkről?

Zalaegerszeg (tt) - Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek világnapjává.

nincs nev

Iványi András az egyik zalaegerszegi nyugdíjasklub tagjaként ünnepli meg az idősek világnapját.

- Mindig kitalálunk valamit erre napra - hangoztatta. - Előadásokban szerepelünk, énekelünk és kártyázunk, szóval remekül töltjük el az időt. Tervezzük, hogy Bükfürdőre is elutazunk.

Iványi András a lányával él együtt, ahová gyakran hazalátogatnak az unokák, akik az országban szétszórtan élnek: Debrecenben, Kaposvárott és Esztergomban. Kihangsúlyozta, nagyon példamutató az idősek és a fiatalok kapcsolata a családban, bárcsak máshol is olyan összetartás lenne, mint ami náluk tapasztalható.

A Nagypáliban lakó Molnár Zoltánnak már nem élnek a nagyszülei, az idős rokonságot a nagymamája húga jelenti számára.

- Gyakran meglátogatjuk a 90 éves rokont, aki dédimama-nagynéni volta ellenére a két kisfiam számára a nagymama szerepét tölti be - mondta Molnár Zoltán.

Egy megyeszékhelyi tinédzser kellemetlenségekről számolt be az idős rokonokkal való együttélés kapcsán. Mint nyilatkozta, a családjukban négy éve történt változás, azóta négy generáció él egy fedél alatt - 17 évestől 94 évesig, s olykor előfordulnak konfliktusok. Úgy veszi észre, hogy az idősek nem értik a mai világot és a régi korokkal példálóznak.

Noha a zalaegerszegi Németh Rafael nem él egy háztartásban édesanyjával, minden héten meglátogatja.

- Édesanyám el tudja látni magát, de azért a ház körüli férfimunkát mindig én végzem el - közölte. - Ha idejük engedi, akkor a gyermekeim is jönnek segíteni.

Mint Németh Rafael elmesélte, a család érdeklődik a régi történetek iránt, s az édesanyja szívesen vállalja a mesélő szerepét. Hozzátette, nagyon fontosnak tartja az idősek világnapját, véleménye szerint mindenkinek többet kellene foglalkozni az idősekkel.

- Az öregeknek nem szabad beleszólniuk a fiatalok életébe, hiszen mindig kettőn áll a vásár - osztotta meg élettapasztalatát a nyugdíjasotthonban élő Boronyák Imréné. - Népes a család: 3 gyermekem, 9 unokám és 8 dédunokám van. Nagyon jó a kapcsolatunk, támogatnak engem, de ez nem minden családban fordul elő.

Boronyák Imréné még hozzátette, inkább az idősebbek elegyednek beszédbe a fiatalokkal, akik aztán vagy meghallgatják őket, vagy nem. Az unokái mindenesetre szívesen hallgatják, amint a régmúlt idők szokásait ecseteli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!