Belföld

2006.09.08. 02:28

Épülhet az új pályaszakasz

Nagykanizsa (pa) - A Nemzeti Autópálya Zrt. tegnap hirdetett eredményt a Kanizsa és Balatonkeresztúr közötti autópályaszakasz kivitelezéséről. A 35,5 kilométeres szakaszt az osztrák-magyar PVT-M7 Konzorcium nyerte el.

nincs nev

Viszonylag hosszú huza-vona előzte meg az M7-es Nagykanizsa és Balatonkeresztúr közötti szakaszának kivitelezésére kiírt tender elbírálását. A beruházásra hat előminősített cég nyújtott be műszaki tervet, illetve árajánlatot.

A tegnapi eredményhirdetéskor már csak egyetlen konzorcium, az osztrák-magyar Porr-Viadom-Terrag-Asdag volt versenyben. A győztes ajánlat összege 43 milliárd forint, mely kilométerenként 1,2 milliárdos bekerülési költséget jelent. Ez egyébként lényegesen olcsóbb, mint a korábbi autópályaszakaszok, a Kanizsa-Becsehely pálya például 2,1 milliárd forintba került kilométerenként.

Az út főbb műszaki paramétereiről az illetékesek elmondták: az autópálya 2x2 sávos lesz, mely 130 kilométer/órás sebességet engedélyez az autósoknak. A szakaszon 4 csomópontot, 39 darab műtárgyat építenek, ebből 15 felüljáró, s 24 aluljáró kerül kialakításra.

A sztrádaszakaszt 2008. május 31-ig kell befejeznie a osztrák-magyar társaságnak.

A bejelentéshez, illetve az árhoz kapcsolódó hír, miszerint Kóka János gazdasági miniszter a mostani 27 milliárdos megtakarítással bizonyítottnak látja, hogy a korábbiaknál olcsóbban is lehet utakat építeni, s ezt a szemléletet az uniós pénzek felhasználásakor is szem előtt kívánja tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!